Now Reading:
Županijska skupština Zagrebačke županije donijela rebalans proračuna: Povećane su bespovratne potpore poduzetnicima, poljoprivrednicima, školstvu, sportu i vatrogastvu
Full Article 4 minutes read

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela rebalans proračuna: Povećane su bespovratne potpore poduzetnicima, poljoprivrednicima, školstvu, sportu i vatrogastvu

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna za 2024. godinu koji iznosi 272.430.820 eura i veći je za 6,41 posto u odnosu na proračun donesen krajem prošle godine. Za 7,33 posto veći je i Izvorni proračun kojim Županija realno i upravlja te on sada iznosi 141.851.699 eura. 

Rebalans je rađen prvenstveno radi osiguravanja dodatnih sredstava za kapitalna ulaganja u školstvu, osiguravanje dodatnih sredstava za sufinanciranje redovne djelatnosti Doma zdravlja Zagrebačke županije i preraspodjele unutar zadanih proračunskih okvira sukladno dosadašnjoj realizaciji.

Uz prvotno osiguranih milijun eura bespovratnih potpora poduzetnicima, rebalansom proračuna osigurano je dodatnih 1,1 milijuna eura. Inače, na ovogodišnje natječaje pristiglo je više od 550 prijava poduzetnika koje se trenutno obrađuju. Za dodatnih 112 tisuća eura rastu i bespovratne potpore poljoprivrednicima, a više sredstava osigurano je i za školstvo, sport, vatrogastvo kao i županijske i lokalne ceste.

Donošenju Rebalansa prethodilo je prihvaćanje Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2023. godinu. Tako su u 2023. godini ukupni prihodi i primici konsolidiranog Proračuna ispunjeni na razini 93,22 posto plana, odnosno 82,71 posto plana izvornog Proračuna. Rashodi su kod konsolidiranog Proračuna realizirani na razini 82,47 posto od tekućeg plana, odnosno 61,16 posto plana izvornog Proračuna.

Zagrebačka županija sufinancirat će s gotovo 525 tisuća eura projekt unaprjeđenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture  Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma – Welltur Naftalan. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2,1 milijuna eura za koji je Naftalanu dodijeljeno bespovratnih 1,6 milijuna eura iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Projektom se predviđa gradnja deset hotelskih smještajnih jedinica s 20 turističkih kreveta, modernizacija i opremanje wellness sadržaja kao i postavljane fotonaponske elektrane na krovu zgrade.

Vijećnici su upoznati i s Izvješćem o obavljenoj financijskoj reviziji Zagrebačke županije za 2022. godinu. Naime, Državni ured za reviziju dao je Zagrebačkoj županiji bezuvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i poslovanju dvanaesti put za redom. Inače revizija se u Zagrebačkoj županiji provodila od 14. rujna 2023. do 24. svibnja 2024.

S oko 850 kaznenih djela na 100.000 stanovnika Zagrebačka županija i dalje je među najsigurnijim županijama u RH – rečeno je na sjednici Županijske skupštine na kojoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2023. godini.

Donesena je i odluka o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u srijedu, 17. srpnja 2024. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se Zlati Krznarić iz Donje Lomnice, Udruzi „Hrvatski vitezovi – ratni veterani 1991. Dugo Selo“, Krunoslavu Pilku iz Zagreba, Ogranku Matice hrvatske u Jastrebarskom, Klubu žena Pokupsko i Kuburaškom društvu „Tri kralja“ iz Jakovlja. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Krunoslavu Milatoviću iz Kuča.

Na sjednici je prihvaćen sažetak Studije izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Studija predlaže 3 varijante tehnoloških rješenja kao i gradnju Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Resnik. Studija nije obuhvatila analizu pretovarnih stanica za područje Zagrebačke županije te Županija zajedno s gradovima i općinama treba definirati potrebu za izgradnjom i financiranjem pretovarnih stanica na svom području.

Trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalna bolnica kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija podnijela su Skupštini izvješća od radu za 2023. godinu.

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo u kojoj su fazi prijave izgradnje i dogradnje škola i dvorana iz NPOO-a, posebice na području Grada Svete Nedelje te kada će se krenuti s realizacijom projekta Glazbene škole u Samoboru. Iz sfere zdravstva pitanja su bila usmjerena na mrtvozorenje na području Velike Gorice, nedostatak pedijatara u Ispostavi Dom zdravlja u Vrbovcu kao i poslovanje te razvoj SB Naftalan. Zanimalo ih je kakav je odaziv na natječaje za poduzetnike te na koji način Županija sufinancira gostovanja KUD-ova u zemlji i inozemstvu. Također, pitali su i planira li se izgradnja ceste Vrbovec – Kloštar-Ivanić – Ivanić-Grad.

sjever.hr 03.07.2024.

Input your search keywords and press Enter.