Now Reading:
Premijera predstave “Čekajući Oresta” na magičnom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama
Full Article 3 minutes read

Premijera predstave “Čekajući Oresta” na magičnom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama

Predstava “Čekajući Oresta” Lade Kaštelan, po motivima Sofoklove Elektre, u izvedbi glumaca Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin i gostujuće Nine Violić biti će premijerno izvedena u petak, 28. lipnja, na rimskom nalazištu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare u petak, na istom mjestu gdje će za tjedan dana biti premijera, lokalitet arheoloških iskopina magičan je i jedinstven lokalitet koji cijeloj priči oko premijere daje dodatnu energiju.

Zaslužni što će premijera ove predstave biti u Varaždinskim Toplicama su gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković, i intendantica varaždinskog HNK-a, Senka Bulić, koje su dogovor oko suradnje započele prije dvije godine.

-Cijela autorska ekipa je izvanredna i produkcija je na jako visokom nivou. Same intervencije u prostor su bile minimalističke te je upravo taj minimalizam najbolji ako se zna svoj posao – kazala je Bulić. Napomenula je kako je ansambl sastavljen od odličnih glumica a što se tiče Nine Violić, naglasila je Bulić, nestrpljivo se očekuje njen nastup na sceni i premijeri idućeg petka.

Nina Violić kazala je kako je jako malo napisano i snimljeno o odnosu majke i kćeri koji je u središtu predstave “Čekajući Oresta”.

-Taj odnos je zapostavljen i on je tek u zadnjih 50 godina počeo izlaziti snažnije u javnost. Zato sam sretna što sam dio ove predstave. Taj odnos duboko u sebi je kompetitivan. Ujedno je i nježan i opasan. Rijetko kada sam u životu imala tekst koji mi je ponudio sve. Ovo je taj tekst – zaključila je Violić.

Gradonačelnica Ratković izrazila je zahvalnost što je HNK odlučio premijeru održati upravo u Varaždinskim Toplicama. Zahvalila je intendantici Bulić što je prepoznala ovaj jedinstveni lokalitet. Zaključila je i kako se radi o početku suradnje koja će se svakako nastaviti dalje.

Uz HNK i Grada Varaždinske Toplice u organizaciji ovog kulturnog događaja sudjeluje i Turistička zajednica Varaždinskih Toplica. Lana Husnjak, direktorica TZ Varaždinskih Toplica, istaknula je kako se radi o lokalitetu na kojem arheološki radovi traju već 70 godina i sada je dobio svoju ulogu u kulturnom životu grada.

-Na ovom lokalitetu je posebna energija i izrazito smo zadovoljni što se nakon glazbene umjetnosti krenulo i sa scenskom umjetnosti – zaključila je Husnjak. Premijera predstave je u petak, 28. lipnja, u 21.30 sati.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.