Now Reading:
Video susretom učenika OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina i  OŠ iz Ogulina završio projekt o Ivani Brlić Mažuranić
Full Article 4 minutes read

Video susretom učenika OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina i  OŠ iz Ogulina završio projekt o Ivani Brlić Mažuranić

Ove školske godine u Osnovnoj školi „Ljudevit Gaj“ Krapina posebno su posvetili pažnju hrvatskoj književnici Ivani Brlić Mažuranić jer su se obilježavale: 85. godišnjica smrti (21.9.2023.) i 150 godišnjica rođenja (18.4.2024.).

Kako je 2023. godina bila Europska godina vještina, cilj im je bio razvoj osnovnih vještina pismenosti (čitanje, slušanje, govorenje, pisanje) tj. razvoj čitalačke kompetencije učenika kao temelj svih kompetencija, a uz to su željeli razvijati kreativnost, maštu, samopouzdanje, empatiju, suradnju i druge vještine.

Zato je školska knjižničarka Suzana Pracaić osmislila projekt kojim je povezala ove obljetnice i u dogovoru s učiteljicama potaknula i pokrenula „Davnine u našim pričama“. 

Stoga su stupili u kontakt s Osnovnom školom Ivane Brlić Mažuranić Ogulin i njihovom ravnateljicom Anđelkom Salopek te učiteljicama i učenicima 3. i 4. razreda. Prijedlog je bio da ih povežu Ivanina djela Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Priče iz davnine koje svi učenici u Hrvatskoj imaju za lektiru.

Na početku školske godine u svoj kurikul, stavili s pruojekt kojim žele istaknuti značaj Ivane Brlić Mažuranić u dječjoj književnosti, a koji je uključio, osim samostalnih aktivnosti svakog razreda, svake škole, i zajedničke aktivnosti kojima je ostvarena prekrasna suradnja i druženje.

To pokazuju aktivnosti: razmjena valentinovskih čestitki povodom Valentinova i Međunarodnog dana darivanja knjiga (http://www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2571&mshow=290#mod_news), susret uživo kod ‘Gajevaca’ prilikom terenske nastave učenika 4. razreda OŠ Ogulin i njihovih učiteljica u Zagorje (http://www.os-ljudevit-gaj-kr.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2556&mshow=290#mod_news) te današnji videosusret, budući da nisu mogli ostvariti uzvratni posjet Ogulinu. Videosusretom su zaokružili priču pisanu na mrežnim stranicama obiju škola.

Videosusret je održan u utorak, 18. lipnja pomoću platforme MS Teams. Sudjelovali su krapinski učenici 4.a i učiteljica Suzana Galović Šalković, učenici kombiniranog odjela 3./4. razred Područne škole Donja Šemnica i učiteljica Branka Leljak te ogulinski učenici učenici 4.a i učiteljica Vesna Kurelac te 4.b i učiteljica Renata Hasan. Koordinator susreta je bila knjižničarka Suzana.

Susret su vodile učenice 4.a OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina: Tija Smrekar i Tara Kozina. Uvodni govor održala je knjižničarka Suzana Pracaić i izjavila, kako je ovo na neki način završetak ovogodišnjeg projekta u obilježavanju 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, jedne od najznačajnijih književnica hrvatske dječje literature.

Ovim projektom, osim što smo željeli na poseban način staviti naglasak na Ivanina djela, projektom smo željeli stvoriti nova prijateljstava i suradnju između naših škola. Ostvarujući ovaj susret, nadamo se da ćemo, ne samo slaviti našu kulturnu baštinu, već i proširiti naša znanja i prijateljstva – istaknula je Pracaić.

Nakon pozdravnog govora knjižničarke Suzane, slijedilo je međusobno upoznavanje te razmjena legendi zagorskog i ogulinskog kraja.

Legendu o Čehu, Lehu, Mehu i sestri Vilini krasnoslovila je Karla Klasić Kos, učenica 3.b pod vodstvom učiteljice Marije Klasić. Bila je i prigodno odjevena, u odjeću modnog izričaja 19. stoljeća. Svojim likom prikazala je Ivanu Brlić Mažuranić koja čita našu legendu. Odjeću je za tu prigodu posudila direktorica Turističke zajednice grada Krapine, Nedjeljka Vodolšak.

Legendu o Đulinom ponoru i Legendu o klečkim vješticama prezentirali su ogulinski učenici 4.a i 4.b, pod vodstvom svojih učiteljica Vesne Kurelac i Renate Hasan.

Zatim je slijedila Legenda o Veroniki Desinićkoj  koju je pročitala Dora Risek, učenica 4. razreda iz Područne škole Donja Šemnica koju je pripremila učiteljica Branka Leljak.

Nakon slušanja legendi, učenici su pomoću web-alata Kahoot i mobitela, zaigrali kviz u kojem su trebali pokazati koliko su pažljivo slušali legende i zapamtili činjenice.

Među pobjednicima, prva tri mjesta, osvojili su i krapinski i ogulinski četvrtaši.

Zaključili su da samo legenda o vješticama nema tematiku nesretne ljubavi, za razliku od Viline i Aurelija, Veronike i Fridrika te Đule i Milana.

Video susret završili su ‘fotografiranjem’ za lijepu uspomenu na video-susret.

Učenici su pokazali koliko mogu biti kreativni i povezani, čak i na daljinu. Svi smo uživali i vjerujemo da smo svi zajedno naučili nešto novo. Veselimo se budućim suradnjama i prijateljstvima koja će se razviti iz ovih susreta – poručuju iz OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina.

Tekst i foto: OŠ “Ljudevit gaj” Krapina

sjever.hr 18.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.