Now Reading:
FOTO Predsjednik Milanović na proslavi 160. obljetnice DVD-a Varaždin: Vatrogastvo ovdje postoji od davnina
Full Article 3 minutes read

FOTO Predsjednik Milanović na proslavi 160. obljetnice DVD-a Varaždin: Vatrogastvo ovdje postoji od davnina

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu u petak je započelo obilježavanje 160. obljetnice rada.

Svečano obilježavanje velike obljetnice započelo je posjetom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića varaždinskim dobrovoljnim vatrogascima, kao i u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Tim je povodom predsjedniku Milanoviću predana i monografija “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” koja je izdana povodom 160. obljetnice.

Uslijedio je svečani mimohod vatrogasaca i vatrogasnih vozila na Kapucinskom trgu, u kojemu su sudjelovali ešaloni javnih vatrogasnih postrojbi 17 županija i Grada Zagreba, a među njima su bili i ešaloni Intervencijskih vatrogasnih postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice, MORH-a i HGSS-a te brojni drugi.

Predsjednik Milanović istaknuo je kako vatrogastvo na ovim prostorima s najosnovnijim alatima odavno postoji.

Kada je još 80 posto naroda bilo potpuno nepismeno, kada nije bilo standardiziranog jezika, kada su tek u počecima djecu morali od roditelja s polja i njiva izvlačiti i sjedati ih u škole, onako male, zdrave, rumene i zmazane od zemlje na kojoj su živjeli stoljećima, vatrogastvo je ovdje već postojalo s najosnovnijim alatima, bez modernih, moćnih strojeva kojima danas raspolaže, spremni da se bore i uz vlastitu pogibelj za sigurnost svoje zajednice – rekao je Milanović.

Dodao je da se u organizaciji vatrogastva u najvećem dijelu Hrvatske može vidjeti koliko je čvrsta i kohezivna lokalna zajednica i koliko se ljudi drže zajedno.

– Vama na svemu što ste do sada učinili veliko hvala, a na onome što ćete učiniti, još i veće – poručio je predsjednik.

Okupljenim se vatrogascima obratio i predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni zbor u Varaždinu Radovan Martinec, koji je kazao je kako je Varaždin kolijevka dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković poručio je da se nastavi ovako i dalje, ponosna vatrogasna srca, te je zahvalio vatrogascima u Trogiru koji upravo gase požar u ovim trenucima.

Na Kapucinskom trgu tom je prilikom ujedno održana i vatrogasna vježba „SIGURNOST 24” kojom se prikazalo djelovanje vatrogasaca prilikom nesreće u prijevoz opasnih tvari cestovnim vozilom, kao i spašavanje osoba iz objekta zahvaćenog požarom.

Nakon vježbe na Kapucinskom trgu, uslijedila je svečana sjednica Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu na kojoj su prisustvovali najviši državni i vatrogasni dužnosnici.

Dodajmo da se obilježavanje obljetnice nastavlja i u subotu, kada će se u Hotelu Turist održati svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ujedno će se na stadionu SKUNC Sloboda od 11 do 17 sati održati i vatrogasno natjecanje Memorijal Mirko Kolarić, koje će okupiti velik broj vatrogasnih natjecateljskih odjeljenja u kategorijama vatrogasnog pomlatka, mladeži i vatrogasca. Za vrijeme trajanja natjecanja moguće je posjetiti i Muzej hrvatskog vatrogastva.

sjever.hr
14.06.2024.

Input your search keywords and press Enter.