Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Čehok kaže da se u Dravskoj šumi ruše zdrava stabla, odgovorili mu iz Javne ustanove:„ Prema našim saznanjima, niti u jednom slučaju nisu bila zdrava i vitalna stabla”

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Čehok kaže da se u Dravskoj šumi ruše zdrava stabla, odgovorili mu iz Javne ustanove:„ Prema našim saznanjima, niti u jednom slučaju nisu bila zdrava i vitalna stabla”

Velika sječa stabala koja se odvija u varaždinskoj Dravskoj park-šumi nije prošla nezamijećeno, pa se mnogi građani s pravom pitaju zašto se sječa provodi u tolikim količinama. Reagirali su i poneki političari, a među njima i bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, sadašnji županijski i gradski vijećnik.

- Tamo se događa devastacija kakvu nikada nisam vidio. Dakle, tamo se ruši, izvlače se trupci, ali se ostavlja potpuni nered. Te se jedno stablo ili deblo sruši, pa to razori grane ostalima, pa se to ostavi, ne počisti i ne izvuče iz šume, ono žbunje, šikarje se uopće nije počistilo. Bilo je nekakvih javnih glasina ili su doprle glasine da se to ruše samo ona trula drva. Ja sam to išao osobno pofotkati, 90% toga uopće nije trulo, to vidite da je iznutra potpuno zdravo drvo. Meni stvarno nije jasno tko i na koji način je dopustio ovakvu devastaciju, kome to treba i koja je svrha toga. Jer ako je svrha nekakvo prorjeđivanje, pročišćavanje, nismo napravili ništa jer nismo prorijedili. Tko je dopustio da se na takav način intervenira, ovo je baš prava invazija u šumu? - upitao je Ivan Čehok prilikom županijske sjednica održane u ožujku.

Odgovorili su mu iz nadležne Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije čiji odgovor potpisuje ravnateljica Sanja Kopjar. Kako navode, Dravska park-šuma u Varaždinu najvećim je dijelom u državnom vlasništvu te u skladu sa Zakonom, šumom upravljaju Hrvatske šume.

Budući da je područje šume ujedno i prirodno višestruko zaštićeno područje, Program gospodarenja za GJ Park-šume Grada Varaždin sadrži i određene uvjete i mjere zaštite izdane od ministarstva nadležnog za zaštitu prirode, a zahvati koji su dozvoljeni vezani su uz njezino održavanje u smislu uklanjanja suhih i opasnih stabala.

Kako ističu iz Ustanove, uklanjanje suhih i polusuhih stabala je nužno, posebice na području poput Dravske šume koja se intenzivno koristi.

- Zbog straha od mogućih izvala stabala, ugrožavanja šetača i potencijalnih šteta na okolnu imovinu, od strane Hrvatskih šuma ponekad se za rušenje doznačuju i stabla koja nisu u potpunosti suha. Međutim, to prema našim saznanjima niti u jednom slučaju nisu bila zdrava i vitalna stabla - poručili su iz Ustanove istaknuvši kako uslijed učestalih olujnih vjetrova, poput onih protekle godine, može doći do oštećenja nedoznačenih, uglavnom zdravih stabala, a što je sanirano tek sad 2024. godine.

Dodali su kako zbog ograničenih financijskih i kadrovskih mogućnosti Hrvatskih šuma, provođenje samih radova rušenja i uspostava šumskog reda ponekad nisu u potpunosti u skladu s potrebama zaštite prirode

- Niti jedna šuma nakon provedenih zahvata rušenja ne izgleda lijepo, međutim, kada se radovi provode uz ograničena financijska sredstva, onda taj problem može postati još izraženiji. Prema informacijama dobivenim od strane Hrvatskih šuma, drvna masa koja je dobivena nakon rušenja u Dravskoj park-šumi ima malu vrijednost (jer radi se o suhim i polusuhim stablima), na tržištu ju nitko ne želi otkupiti, stoga financijska korist ne može biti razlog za sječu. Dodatan problem predstavlja činjenica da su pojedini trupci velikih dimenzija. Naime, većina pilana nije opremljena za piljenje trupaca tako velikog promjera, što je također otezalo njihov izvoz iz šume – objasnili su iz Javne ustanove.

foto - fb Varaždinci za Čehoka/fb Zakaj volim Varaždin

n.p.bajz/sjever.hr

12.06.2024.

Podijeli članak:

Najnovije

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?