Now Reading:
Dođite u Čakovec na koncerte Urbana i Gibonnija!
Full Article 5 minutes read

Dođite u Čakovec na koncerte Urbana i Gibonnija!

Kao i uvijek dosad, i ovogodišnja proslava Dana grada Čakovca koji se obilježava 29. svibnja, donosi niz kulturnih, zabavnih i sportskih programa, u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca i Grada Čakovca.

Sajam cvijeća i tradicijskih proizvoda, radionice za djecu, sportski susreti klubova i sportskih udruga s područja grada Čakovca, plesne i kazališne predstave samo su dio bogatog programa, a ove će se godine u tjednu od 23. svibnja do 1. lipnja obilježiti i nekoliko obljetnica.

O čemu je riječ, objasnila je u petak gradonačelnica Ljerka Cividini.

-Uz Dane grada Čakovca imamo razne obljetnice, pa tako imamo 30 godina mažoretkinja, zatim 50 godina našeg suorganizatora Perutnine koja će organizirati dio događanja, a imamo i 50 godina naše grupe Demoni koja je obilježila godine mnogih odrastanja od šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih godina i vjerujem da je to višnja ili šlag na torti ovog našeg rođendana – rekla je Cividini.

Istaknula je da posebno bitno za sam grad Čakovec to što je ove godine 445. godina od kada je Juraj IV.. Zrinski dao povelju gradu Čakovcu o važnom trgovačkom središtu, gdje se prvi puta i spominje Čakovec kao grad.

-Imat ćemo i još jednu obljetnicu, a to je uspostavljanje njegovog spomenika. Otvorit ćemo spomen ploču obitelji Legenstein koja će biti postavljena na gradskoj kavani u suradnji s Muzejom grada Čakovca koji ove godine slavi 70. rođendan. Imamo jako puno obljetnica koje smo sve pokušali strpati u tjedan dana proslave rođendana našeg Čakovca – rekla je Cividini.

Najavila je i glavne koncerte, pa tako 30. svibnja dolaze Urban & 4, a dan kasnije Gibonni.

Sve će manifestacije biti primjerene i namijenjene građanima, dodala je gradonačelnica istaknuvši da su bit svega ovogodišnji laureati kojima će nagrade Grada Čakovca biti dodijeljene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati 29. svibnja u podne, u Centru za kulturu Čakovec.

„Još jednom reci da me voliš, prijatelji sviraju Demone”

Da je grupa Demoni obilježila dio glazbene povijesti prošlog stoljeća, ne samo na čakovečkoj i hrvatskoj rock sceni, nego i mnogo šire, ustvrdio je i Miljenko Ovčar.

-Oni su uvelike doprinijeli stvaranju kovanice o Čakovcu kao o gradu rock’n’rolla, u čemu je veliku ulogu imao i njihov osnivač Toni Sabol. Zbog toga im osim nagrade želimo zahvaliti na njihovom koncertu kojim želimo pokazati da je Čakovec i danas još grad rock’n’rolla i da je ta glazba još uvijek mlada i da je zadržala svoju energiju. Koncert pod nazivom „Još jednom reci da me voliš, prijatelji sviraju Demone”, održat će se istog dana kad i sjednica Gradskog vijeća, u Centru za kulturu od 20 sati. U toj prigodi pjesme Demona koje uglavnom nose autorski pečat Željka Tesa izvodit će Big Band Čakovec, Scifidelity orchestra, Tamara Korunek, Marko Žerjav, Kristel Renea Seveda, Marija Jambrošić, Mirko Švenda Žiga, Dobre vibracije, Noćna smjena, Kula, Pastiri i D-emoni. Samim spiskom izvođača smo htjeli pokazati kako se pjesme Demona mogu izvesti i na stilski drugačiji način, u nekim drugim glazbenim žanrovima, dok će ih u izvornome obličju izvesti bendovi i pjevači koji će im zasigurno udahnuti novu snagu i život – rekao je Ovčar.

Dodao je kako će na samom kraju koncerta na pozornicu izaći svi živući Demoni koje uspiju okupiti, od izvorne postave benda, do četvorke koja potpisuje njihova diskografska izdanja te će nakon primanja pojedinačnih zahvalnica uz pratnju pjevačkog zbora Josip Vrhovski izvesti dvije njihove najpoznatije pjesme, „Ti i ja” i „Zadnja noć”, po čijem je uvodnom stihu cijeli koncert dobio naziv.

Ovčar je najavio i da će u ponedjeljak 27. svibnja od 19 sati također u Centru za kulturu biti otvorena izložba rock legendi iz Čakovca, na kojoj će biti prikazana povijest Demona od 1961. do danas, a moći će se vidjeti stare fotografije, plakati, ploče, gitare i drugi zanimljivi izlošci koji govore o bendu.

-Autor izložbe je Dario Damjan koji je zbog obiteljske povezanosti a bendom prikupio velik broj materijala, a dao je i značajan doprinos u organizaciji koncerta. Nadam se da će svi prijatelji Demona, svi koji poštuju njihov rad doći na izložbu i koncert te odati počast, kako samom bendu, tako i jednom vremenu koje je uz sva tadašnja ograničenja u odnosu na današnje mogućnosti bilo iznimno kreativno i za sobom ostavilo upečatljiv trag – završio je Ovčar.

Dražen Videc, jedan od prvih članova Demona, za sebe je kazao da je pripadnik generacije koja je upala u sastav nakon osnivanja sastava.

-Band je nastao na marginama izvođačkih druženja, a sama ideja nastala je nakon jednog druženja na otoku Kaknju – podsjetio je Videc.

Prisjetio se i 1964. i sviranja na zagrebačkoj Šalati gdje je band sudjelovao na gitarijadi bivše države i osvojio 5. mjesto. Nada se da će sastav Demoni ostati zabilježen u povijesti grada Čakovca kao pionir rocka u Hrvatskoj.

Program Dana Grada sadrži i sportski dio, gdje treba izdvojiti stolnotenisko i gimnastičko natjecanje te dva događaja na streljani. Također, održat će se i po 7. puta Festival sporta.

a.kučić/sjever.hr
10.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.