Now Reading:
Ove godine prvi put Županijska izložba varaždinskog vinogorja: najavljena “Zlatna kapljica Beretinec 2024.”
Full Article 3 minutes read

Ove godine prvi put Županijska izložba varaždinskog vinogorja: najavljena “Zlatna kapljica Beretinec 2024.”

Već 19. put, sedam vinogradarskih udruga južnog dijela Varaždinske županije organizira izložbu vina „Zlatna kapljica”, ovoga će puta domaćin izložbe biti Općina Beretinec, a izložba se po prvi puta održava kao Županijska izložba varaždinskog vinogorja.

Uz domaćine – VIV BER Beretinec, sudjelovat će i udruge Jalžabet iz istoimene općine, Varaždinbreg Gornji Kneginec, Mejaši Ljubeščica, Grozdek Sveti Ilija, Sveti Martin Varaždinske Toplice i Pinta Novi Marof.

Predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić rekao je kako su izuzetno ponosni što izložba ove godine ima županijski karakter.

-Uz to, ima i međunarodni karakter, s obzirom da se prijavljena vina iz Austrije i Slovačke – rekao je Križanić te dodao kako je Varaždinska županija prepoznatljiva po svojoj povijesti, kulturi, običajima ali i gastronomiji.

– Imamo svoje autohtone proizvode, sigurno smo najdalje u kvalitetu otišli u proizvodnji vina, tako da možemo reći da u zadnjih par desetak godina u poljoprivrednoj proizvodnji se najdalje otišlo u proizvodnji vina, ali ja bi rekao još više u podrumarstvu – rekao je Križanić istaknuvši kako Varaždinska županija ima dugu tradiciju vinogradarstva.

-Trudimo se i želimo biti najbolji od najboljih i to upravo ovakve izložbe našim vinogradarima daju određene kritike, pozitivne ili manje pozitivne, koje onda naši vinogradari bili još bolji – kazao je Križanić.

Dodao je kako je u posljednje četiri godine čak 120 medalja s najprestižnijih izložbi vina došlo u Varaždinsku županiju, istaknuvši kako je ova županija odmah iza Istarske po dobivenim medaljama.

-Apeliram na sve naše poljoprivredne proizvođače da dignu ljestvicu izvrsnosti svojih proizvoda, upravo na ovu visinu s kojom se trudimo da smo u vinskom sektoru ili u bučinom ulju. Nemamo nikakvog razloga da to ne postignemo – istaknuo je Križanić te zahvalio svima koji se bave tim poslom.

O broju pristiglih uzoraka i nagrađenim vinima, govorio je potpredsjednik udruge VIV -BER, Mario Jurišak.

-Uključeno je 700-tinjak manjih proizvođača vina, vinogradara koji većinom proizvode vino za svoje potrebe, ali se nekakav višak i prodaje. Na izložbu je pristiglo 357 uzoraka vina, pet uzoraka rakija i jedno voćno vino, znači ukupno 362 uzorka, što je doista lijepa brojka i jako smo ponosni na to – rekao je Jurišak.

Ocjenjivanje je provodila certificirana skupina ocjenjivača predvođena predsjednicom, doktoricom znanosti Mirelom Osrečak i potpredsjednicima Marijanom Čižmešijom i Miroslavom Matovinovićem.

-Nakon ocjenjivanja, rezultati su bili vrlo dobri i 102 vina su ocijenjena zlatnom medaljom, 179 srebrnom, 55 uzoraka je dobilo brončanu medalju, a 11 uzoraka dobilo je priznanja. S obzirom na to kakva je bila godina, vidi se da su vinogradari u svojim podrumima dali maksimum – istaknuo je Jurišak.

Najbolje ocijenjeno vino na izložbi je vino Senka Borščaka iz Črešnjeva – Sauvignon, berba 2003. godine, suho vino koje je dobilo 89 bodova. također, u dogovoru s Varaždinskom županijom odabrano je i županovo vino, a to je vino također Sauvignon, suho vino, berba 2003. godine Vinarije Kopjar iz Novog Marofa.

Izložba će biti otvorena u petak, 10. svibnja, na prostoru nogometnog igrališta u Beretincu s početkom u 17 sati. Ove će se godine izložba održavati dva dana, pa će se u subotu, 11. svibnja od 10 do 17 sati održavati sajam domaćih OPG-ova i udruga, na kojem će prezentirati svoje proizvode i ponudu, uz bogatu gastronomsku ponudu, ali i odličnu glazbu.

a.kučić/sjever.hr
08.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.