Now Reading:
Izložba na otvorenom, radionice, kvizovi, igre: forumaši i varaždinski dječji gradski vijećnici družili se na Starom gradu
Full Article 2 minutes read

Izložba na otvorenom, radionice, kvizovi, igre: forumaši i varaždinski dječji gradski vijećnici družili se na Starom gradu

Izložbom na otvorenom, radionicama, kvizovima i igrama, u ponedjeljak je na varaždinskom Starom gradu održan Susret forumaša svih varaždinskih osnovnih škola i dječjih vijećnika Varaždina.

Uz Dan planeta Zemlje, svojim su eko-temama, plakatima i pjesmom ovoj aktivnosti pridružili učenici Centra Tomislav Špoljar. Teme susreta bile su vezane uz projekt DGV-a „Godina protiv govora mržnje” i „Bolje-više-čišće”.

Susretu se pridružio i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Lovro Lukavečki koji je forumaše upoznao s projektom revitalizacije Dravske park šume te je saslušao prijedloge uređenja šume koje su ponudila djeca – učionice na otvorenom, više klupica za odmor rekreativcima i građanima, više „otoka“ za odlaganje smeća, igrališta da djecu, ali i djecu starije dobi iznad 12 godina, poučne i biciklističke staze i dr.

Time su se forumaši uključuju u kreiranje odluka koje se tiču života djece u gradu Varaždinu, a na što imaju pravo temeljem Konvencije UN-a o dječjim pravima. Upravo je participacija, odnosno uključivanje djece u donošenje odluka u lokalnim zajednicama, trogodišnji projekt Saveza DND-a “Utjecaj, a ne ukras!” u kojemu sudjeluju i varaždinski forumaši i vijećnici te su ove godine već sudjelovali na trodnevnoj edukaciji u Tuhlju i susreli se s hrvatskim europarloamentarcima u Europskom parlamentu u Bruxelessu.

Na Susretima su predstavljeni rezultati sviju anketa koje su forumaši proveli na satovima informatike na varaždinskim školama. Više od 1070 ispitanika odgovaralo je na pitanja o vršnjačkom nasilju u školama i eko-viđenjima djece u gradu Varaždinu.

Nakon što je sudjelovao u eko-kvizu, zajedno s koordinatoricom i mentoricom Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Dubravkom Novak Lukavečki je s djecom razgovarao o ekološkim problemima u Varaždinu te o vršnjačkom nasilju. Upozorili su na važnost uključivanja i sudjelovanja djece u procesima odlučivanja te na poštivanje prava djece.

Druženje je nastavljeno eko igrama i radionicama dječjih prava. Forumaši i vijećnici su Susret ocijenili vrlo korisnim i zabavnim te su izrazili želju da se ponovno okupe sa sličnim temama u Dječjem tjednu na jesen.

sjever.hr
07.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.