Now Reading:
Župan Kolar otkrio kada će početi izgradnja nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama: Više ga ne možemo širiti i modernizirati u postojećim prostorima
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar otkrio kada će početi izgradnja nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama: Više ga ne možemo širiti i modernizirati u postojećim prostorima

U Krapinskim Toplicama postoji dugogodišnja tradicija odgoja i obrazovanja djece s teškoćama, nekada za djecu iz cijele Hrvatske, a danas za onu s područja Krapinsko-zagorske županije.

Budući da trenutni kapaciteti Centra za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama ne zadovoljavaju potrebe, Županija je pokrenula projekt izgradnje nove zgrade.

-Centar je došao do jedne razine kada ga više ne možemo širiti i modernizirati u postojećim prostorima koji se drže Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. To je u tom trenutku kada su osnivani škola i centar bio logičan potez, međutim danas to više nije. Mi smo kupili u Krapinskim Toplicama 11.500 kvadrata zemljišta, napravili smo idejno rješenje, za njega smo dobili suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i sad smo ušli u fazu raspisivanja natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta – otkrio je župan Željko Kolar.

Glavni bi projekt trebao biti gotovo do 31. srpnja, kako bi ga mogli prijaviti kroz natječaj koji je vezan uz jednosmjensku ili cjelodnevnu nastavu, međutim sve kasni, dodao je.

-Mi smo prijavili 18 projekata, a za dva smo dobili suglasnost. Škola sad radi na dvije tisuće kvadrata, to bi bilo 6.300 kvadrata neto i 7.000 bruto, u jednom polukružnom obliku koji bi sadržavao tri cjeline, plus sportska dvorana. Na sportsku dvoranu smo dobili suglasnost na 88 posto financiranja, a sada za školski dio imamo suglasnost na idejno rješenje za 58 posto financijskog dijela. Sada moramo čekati da se formira nova vlada, gdje moramo razgovarati s Ministarstvom socijalne skrbi jer oni moraju popratiti ovaj dio i onda nam ostaje predškolski dio koji nije u nadležnosti Županije, nego je u nadležnosti općina i gradova – kazao je župan.

Istaknuo je kako vjeruje da bi „sve mogli zaokružiti na 83 ili 85 posto financija”, kao što je to bilo u Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, gdje su zadnji centri koji su bili građeni, a ostala će sredstva osigurati Krapinsko-zagorska županija.

-Ne možemo, kao što je to bilo u Međimurju, da je Grad Čakovec uzeo pola, a pola Županija. To ne možemo tražiti od Krapinskih Toplica jer oni nemaju tih fiskalnih kapaciteta. U svakom slučaju, očekujem da će se Ministarstvo zbrojiti, da ćemo brzo dobiti suglasnost na glavni projekt i ishoditi dozvolu i najkasnije na proljeće sljedeće godine početi s izgradnjom Centra – zaključio je župan Kolar.

a.kučić/sjever.hr
05.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.