Now Reading:
Varaždinci će na aeromitingu uživati u predstavama moćnih Rafalea!
Full Article 3 minutes read

Varaždinci će na aeromitingu uživati u predstavama moćnih Rafalea!

Kako doznajemo iz krugova bliskih Aeroklubu Varaždin, još u srpnju prošle godine počele su pripreme za ovogodišnju međunarodnu zrakoplovnu manifestaciju u Varaždinu – „Croatian International Airshow Varaždin 2024.” (CIAV).

Međutim, zbog različitih informacija o vremenu dolaska borbenih zrakoplova Rafalea u Hrvatsku i izlasku borbenih zrakoplova MiG-21 iz naoružanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, termin je u nekoliko navrata odgađan, da bi na proljeće ove godine predstavnici Aerokluba konačno održali sastanak s predstavnicima HRZ-a, odnosno s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom te je tom prilikom donesena odluka da se definitivno ide u organizaciju međunarodnog aeromitinga u Varaždinu, atraktivne međunarodne sportsko-vojne priredbe.

Prema informacijama koje smo dobili, program još nije poznat, no zasad je potvrđeno da će u njemu sigurno sudjelovati akrobatska grupa Krila Oluje i borbeni MiG-ovi-21, kojima će to ujedno biti i oproštaj od HRZ-a, a očekuje se i letački nastup borbenih zrakoplova Rafale. Ono što priželjkuju u Aeroklubu Varaždin navodno je i mogućnost da Rafale sleti na Aerodrom u Varaždinu, što bi bez sumnje oduševilo entuzijaste i ljubitelje zrakoplovstva koji će stići na aeromiting.

– To je u dva navrata pošlo za rukom pilotima MiG-ova-21, a Rafaleu treba samo 400 metara da sleti i poleti. Zasad, ono što je Aeroklub još uspio dogovoriti, je nastup slovenskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom i zrakoplovom Pilatus PC-9, a ostalo će biti poznato idućih tjedana kada će HRZ izaći u javnost s podacima koje su dogovorili sudionici programa. Sve je još u fazi pripreme – rečeno nam je iz krugova bliskih varaždinskom Aeroklubu.

Dodaje se da bi termin CIAV-a trebao biti u srpnju 2024., no točan termin ovogodišnje zrakoplovne manifestacije znat će se do kraja svibnja. Glavni pokrovitelji zasad će biti Grad Varaždin i Varaždinska županija, uz supokroviteljstvo HRZ-a i MORH-a, Parkova i drugih. Direktni troškovi aeromitinga vjerojatno će iznositi više od 100, 150 tisuća eura, no to je također zasad okviran iznos.

Podsjetimo, u Hrvatsku je prošli četvrtak stiglo prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, a svečani je doček upriličen u vojarni „Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

Uz brojne državne dužnosnike, svečanosti je prisustvovao i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je u protekla tri saziva Hrvatskog sabora i sȃm bio potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, na čijim se sjednicama često raspravljalo o statusu pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Upitan o nastupu Rafalea u letačkom dijelu na nadolazećem aeromitingu u Varaždinu, Stričak je potvrdio:

Naravno da ćemo poduzeti sve da do toga dođe – obećao je Stričak.

Nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale, vrijedna 1,15 milijardi eura, predstavlja najveći iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske, koja će značajno doprinijeti nacionalnoj sigurnosti i borbenoj moći Hrvatske vojske.

Više o tome kako je izgledao doček Rafalea, pročitajte ovdje.

mlpetrinjak/sjever.hr
05.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.