Now Reading:
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea, dočekao ih i župan Stričak- piloti poručili: Hrvatski zračni prostor od danas će biti još sigurniji
Full Article 5 minutes read

U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea, dočekao ih i župan Stričak- piloti poručili: Hrvatski zračni prostor od danas će biti još sigurniji

U Hrvatsku je u četvrtak stiglo prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, a svečani je doček upriličen u vojarni „Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

Podsjetimo, Vlada RH donijela je odluku o potrebi očuvanja sposobnost zaštite zračnog prostora vlastitim borbenim avionima na sjednici održanoj 4. srpnja 2019., u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu od 28. lipnja 2019. godine i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora od 3. srpnja 2019. godine te je u tom cilju odlučeno da se pokrene proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona Rafale.

Na taj način Hrvatska je pokazala odlučnost u razvoju vlastitih visokovrijednih i značajnih obrambenih sposobnosti, kojima će doprinijeti sigurnosti i obrani vlastite države, ali i NATO-a i Europske unije.

S obzirom na ukupnu vrijednost projekta od 1,15 milijardi eura, nabava višenamjenskog borbenog aviona Rafale predstavlja najveći iskorak u razvoju sposobnosti od devedesetih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske, koja će značajno doprinijeti nacionalnoj sigurnosti i višestruko multiplicirati ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske. Financijska sredstva bit će osigurana u proračunu Ministarstva obrane.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti HRZ-a poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: „Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”.

Uz brojne državne dužnosnike – hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, predstavnike Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i njegovih suradnika, civilne i vojne uzvanike iz Hrvatske i inozemstva te predstavnike francuskih oružanih snaga i francuske obrambene industrije, svečanosti je nazočio i varaždinski župan Anđelko Stričak.

-Hrvatska vlada vodi brigu o svim pripadnicima naših oružanih snaga, bez obzira na to govorimo li o zrakoplovstvu, mornarici ili kopnenoj vojsci. U protekla tri saziva Hrvatskog sabora i sam sam bio potpredsjednik saborskog Odbora za obranu i pogledate li točke dnevnog reda i onoga čime smo se bavili, vidjet ćete da se rijetko kada održava sjednica Odbora, a da se nije raspravljalo o statusu pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Sama ta činjenica dovoljno govori o brizi aktualne vlade premijera Andreja Plenkovića o svima sastavnicama Domovinske sigurnosti, a isto tako i Hrvatske vojske – rekao je župan Stričak.

U Varaždinu su, inače, u tijeku pripreme za veliki međunarodni aeromiting, a župan je otkrio ima li nade da makar u preletu vidimo hrvatski Rafale u Varaždinu.

-Naravno da ćemo poduzeti sve da do toga dođe – obećao je Stričak.

Na svečanom je dočeku bio i sada umirovljeni pilot Danijel Borović koji je 4. veljače 1992. godine poletio s vojnog aerodroma JNA u Bihaću i „uletio” u povijest. Naime, njegovim preletom iz zrakoplovne baze Željava u Pulu, Hrvatska je dobila iskusnog pilota, ali i prvi nadzvučni borbeni avion MiG-21, što je bio početak formiranja eskadrile lovaca u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

Na pitanje ima li nade da veterani HRZ-a sjednu malo i u dvosjed Rafale, Borović je odgovorio kako bi to bilo iznimno lijepo.

-Pogotovo za mene koji sam praktički udahnuo život prvoj letačkoj eskadrili i bio poslijeratni zapovjednik. Mislim da bi to bio vrhunac moje profesionalne vojne karijere, da vidim kako to sada izgleda u Rafaleu – rekao je.

Borović je istaknuo i da Rafale ne nazivaju bez razloga jednim od najboljih višenamjenskih aviona današnjice koji trenutno koristi osam zemalja u svijetu, od kojih tri u Europi.
Uputio je poziv mladima da ostanu u Hrvatskoj i ovdje prođu obuku za vojne pilote.

-Dolazak Rafalea najavio je dugogodišnju tehnologiju koju ćemo imati, Francuzi najavljuju da će Rafalei biti u upotrebi do 2060. godine i više nije neizvjesno nekome se odlučiti za poziv vojnog pilota. Pozivam sve mlade ljude da to i naprave – poručio je Borović.

Pilot-pukovnik HRZ i PZO, Stanko Hrženjak jedan je od onih koji su sudjelovali u preškolovanju pilota na zrakoplove 4+ generacije, što, kazao je, nije bilo jednostavno.

-Gledajući unatrag, Hrvatska vojska je zapadne standarde počela usvajati još 2000. godine kada smo počeli raditi prve vježbe s američkim zračnim vojnim snagama, ali i s francuskom i talijanskom vojskom. Tako da smo već u tim trenucima započeli s edukacijom naših pilota. Druga stvar je bila odluka Vlade RH da se krene u kupovinu novih zrakoplova, koja je uključivala cjelokupni paket koji nam je garantirao potrebnu edukaciju, da ćemo po svim strukama i specijalnostima koje su potrebne za letenje, imati obučene ljude i onoga trenutka kada zrakoplovi dođu, da ćemo moći samostalno letjeti – rekao je Hrženjak.

Dodao je kako se nakon dolaska prvog dijela zrakoplova u Hrvatskoj nastavlja letačka obuka, ali i obuka tehničara.

-Dolaskom zrakoplova ne staje proces obuke već započinje u puno intenzivnijem ritmu nego što je bio u Francuskoj – zaključio je Hrženjak.

a.kučić/sjever.hr
25.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.