Now Reading:
Muzej Međimurja, kao jedini predstavnik Hrvatske, ušao u samo finale za najbolji muzej Europe!
Full Article 3 minutes read

Muzej Međimurja, kao jedini predstavnik Hrvatske, ušao u samo finale za najbolji muzej Europe!

U Portimãu, u Portugalu je održana završnica izbora za najstariju europsku nagradu iznimnog renomea koja se dodjeljuje muzejima – nagradu Europski muzej godine (European Museum of the Year Award – EMYA) koju dodjeljuje Europski muzejski forum, a Muzej Međimurja Čakovec, kao jedini predstavnik Hrvatske, tako se našao u viskom društvu najboljih europskih muzeja.

Iako je pobjeda ovaj put izmakla za dlaku, ulazak u samo finale izbora za najbolji muzej Europe od iznimnog je značaja i predstavlja priznanje muzejske struke.

Plasman MMČ-a u finale za najveću muzejsku nagradu dogodio se upravo u godini kada se obilježava 70 godina od osnutka ove ustanove – čuvara međimurskog kulturno-povijesnog blaga i temelja identiteta.

Međimurski put, upisan u promišljenu razvojnu strategiju prezentacije kulturno-povijesne baštine te njezine povezanosti s turizmom, dobio je novu potvrdu svoje uspješnosti, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

-Aktivno sudjelovanje i prezentacija naše kulture predstavnicima kulturnih institucija iz cijele Europe, nominacija kao jedinog muzeja iz Hrvatske i nazočnost na dodjeli najviših europskih muzejskih nagrada kruna je ideje, vizije i realizacije vrijednih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec. Suradnja Međimurske županije, Turističke zajednice i našeg Muzeja u projektu Riznice Međimurja pokazao se kao odličan potez jer na vrlo kvalitetan način obogaćujemo turističku ponudu, predstavljamo naše nematerijalno kulturno blago i gradimo put prepoznatljivosti i van Hrvatske. Nastavljamo s aktivnom promocijom naših vrijednosti kroz niz ideja i planova koje imamo za naredno razdoblje – rekao je župan Posavec.

Dodjeli renomirane nagrade za muzeje godine u Europi prisustvovali su ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s kustosicama Anom Šestak i Janjom Kovač, te direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula.

-Ovako visoka priznanja ne dobivaju se slučajno. Ona su uvijek rezultat kontinuiteta predanog rada, vizije, strategije, te upornosti i znanja – poručila je iz Portugala ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, koja je, uoči proglašenja, u četvrtak, predstavila Muzej na prigodnoj konferenciji u organizaciji Europskog muzejskog foruma.

U centru ravnateljičina izlaganja bila je Riznica Međimurja i njezin utjecaj za zajednicu koju je oživjela nizom edukativnih sadržaja te sadržaja iz kulture. Prezentaciju je pratila i Zvjezdana Antoš, koordinatorica Europskog muzejskog foruma za Hrvatsku, koja je Muzej Međimurja Čakovec i preporučila za nominaciju. Financijsku potporu za sudjelovanje na finalu EMYA izbora pružilo je Ministarstvo kulture i medija RH.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
05.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.