Now Reading:
Uskoro bi moglo početi punjenje jednog dijela Trakošćanskog jezera, radovi na izmuljivanju dobro napreduju
Full Article 3 minutes read

Uskoro bi moglo početi punjenje jednog dijela Trakošćanskog jezera, radovi na izmuljivanju dobro napreduju

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor VGO za Muru i gornju Dravu Milan Rezo u ponedjeljak su u pratnji načelnika Općine Bednja Damira Poljaka obišli radove na Trakošćanskom jezeru. Tom je prilikom istaknuto da radovi napreduju jako dobro i da bi vrlo brzo moglo početi punjenje određenog dijela jezera.

Zadovoljan viđenim, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da će se s 15. travnja izvršiti najteže čišćenje najdubljeg dijela jezera.

– Ono je praktički dovršeno. Unatoč ovim kišama koje su najavljene, moći će se nastaviti radovi na razgradnji pristupnih puteva ovdje u najdubljem dijelu jezera i lagano se povlačiti prema višim područjima jezera gdje isto tako treba uklanjati sediment. Bitno je naglasiti da zapravo ovaj dio koji ćemo napustiti, u njega ćemo već kontrolirano i upuštati dio vode, odnosno vodu više nećemo crpkama izbacivati put sliva rijeke Bednje, nego ćemo pustiti da se, ovisno o hidrološkim prilikama, već zapunjava donje jezero ispred dvorca – objasnio je Đuroković.

Podsjetio je da je došlo i do klizanja određenih zidova uz samo jezero, formirala su se klizišta, te da se na kraju, kada se sve i otkopalo, vidjelo da neki dijelovi uopće nisu imali temelja.

– Rađeno je davnih godina, prije 70-80 godina, tako da smo se potrudili da sada, kada smo već ovdje, uz čišćenje samog jezera obnovimo praktično i staze i temeljne zidove te ih oblažemo istim materijalom, kamenom, kao što je nekada bilo. Tako da novi posjetitelji neće ni primijetiti razliku, a dobit ćemo posve uređeno Trakošćansko jezero – kazao je Đuroković.

Iz Trakošćanskog jezera dosad je izmuljeno više od 60 tisuća kubnih metara mulja, a prethodno je od strane bivšeg izvođača izmuljeno 30-ak tisuća.

– Krećemo čistiti više kote jezera. Još ako nas ljeto posluži da u cijelosti obavimo sve radove, kao i sanaciju svih klizišta na području Trakošćanskog jezera i dvorca, od jeseni idemo prema trajnom zapunjavanju jezera kako bi zablistalo u punome sjaju – najavio je generalni direktor Hrvatskih voda.

Novi radovi ugovoreni su za 2,5 milijuna eura, rekao je, i dodao da je inicijalno putem javne nabave cijena bila takva da se radovi nisu mogli izvoditi pa se ugovor s prethodnim izvođačem morao raskinuti te naplatiti čak i ugovornu kaznu.

– Treba imati na umu da se projekt provodi već nekoliko godina tijekom kojih su se cijene građevinskih radova povećale, tako da idemo prema 3,5 ili čak 4 milijuna eura s obzirom na to da želimo u cijelosti zbrinuti i sva klizišta. Najvažnije je da ovo naše nacionalno blago, naš nacionalni biser trakošćansko jezero, zablista u punome sjaju – zaključio je Đuroković.

Direktor VGO za Muru i gornju Dravu Milan Rezo rekao je da je u javnom postupku provedbe natječaja bila jedna ponuda koja je iznosila 5,4 milijuna eura bez PDV-a.

– Kada sumiramo sve naše radove, 2,5 milijuna eventualne dodatke koje ćemo imati, a vezane su za sanaciju ovih erozija na lijevoj i desnoj obali jezera Trakošćan, svakako u ovome trenutku možemo garantirati da ćemo uštedjeti dva milijuna eura na cijelom ovom projektu – ustvrdio je Rezo.

mlpetrinjak/sjever.hr
16.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.