Now Reading:
INTERVJU VESNA MIKULEC, načelnica Općine Zlatar Bistrica: U Zlatar Bistrici realizirani su brojni projekti, a mnogobrojni će se realizirati u narednom razdoblju za bolji i kvalitetniji život naših mještana
Full Article 11 minutes read

INTERVJU VESNA MIKULEC, načelnica Općine Zlatar Bistrica: U Zlatar Bistrici realizirani su brojni projekti, a mnogobrojni će se realizirati u narednom razdoblju za bolji i kvalitetniji život naših mještana

Dan Općine, Grada ili Županije prilika je za rekapitulaciju projekata realiziranih u godinu dana, ali i najava svega onoga što će se napraviti u budućem razdoblju. Tako smo povodom Dana Općine Zlatar Bistrica, koja svoj Dan obilježava 22. travnja, razgovarali smo s načelnicom Vesnom Mikulec koja nam je ispričala o mnogobrojnim projektima realiziranim u prošloj godini, i zaista, Zlatar Bistrica se ima čime ponositi.

Možete li nam reći nešto više o postignućima i projektima koji su obilježili proteklu godinu u Općini Zlatar Bistrica, a koji su pridonijeli njezinom razvoju i promociji?

U proteklom razdoblju naglasak je bio na sanacijama kolnika i asfaltiranju posljednjih kilometara neasfaltiranih prometnica u Zlatar Bistrici. Većina radova financirana je vlastitim sredstvima iz Proračuna Općine. S krajem 2022. godine poduzeti su veći koraci u uređenju nerazvrstanih cesta na području Općine Zlatar Bistrica počevši od saniranja oštećenjakolnika u Ulici Stjepana Radića, a u 2023. godini nastavilo se s asfaltiranjem makadamskog dijela spojne ceste Grančarske ceste i Selske ulice u vrijednosti 26.720,94 €, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Općini odobrilo 6.100,00 €. Na istoj prometnici, Općina je iz vlastitih sredstava uredila i oborinsku odvodnju.

Iz fonda Solidarnosti sanirana su velika oštećenja kolnika u Bukovečkom putu, točnije odvojak Šimići, u vrijednosti 9.321,88 € te odron kolnika u Lovrečanu, na prilaznoj cesti prema Kapeli Sv. Lovre izgradnjom potpornog zida u vrijednosti 4.208,13 €.

Asfaltiran je makadamski dio Donje Brestovečke ulice te kako bi se zaokružila cjelina i u potpunosti uredila nerazvrstana cesta kroz gospodarsku zonu, planira se izvršiti uređenje i asfaltiranje makadamskog dijela spojne ceste Donje Brestovečke i Ulice Stjepana Radića, a u planu je i izgradnja nogostupa u Donje Brestovečkoj ulici za koji je izrađena projektna dokumentacija.

Izvršeno je Asfaltiranje Ulice Ljudevita Gaja do granice sa Gradom Zlatarom, odrađeno je i asfaltiranje nerazvrstane ceste u Veleškovcu – odvojak Horvatići, saniran je most na nerazvrstanoj „Vinskoj cesti“ u Erveniku, uređen je dio nerazvrstane ceste u Lovrečanu koji će služiti kao proširenje gospodarske zone te je asfaltirana i nerazvrstana cesta u naselju Lovrečan – spoj Mikulci – Cetin.

Sve navedene radove sanacija i uređenja Općina je podmirila vlastitim proračunskim sredstvima u vrijednosti od 162 tisuće eura.

Nastavilo se i sa opremanjem autobusnih stajališta te su u naselju Lipovec postavljene dvije konzolne nadstrešnice na autobusna stajališta, a nabavljene su i dvije nadstrešnice koje će se postaviti u Zagorskoj ulici i Ulici Vladimira Nazora, ukupne vrijednosti 12 tisuća eura.

Dugi niz godina Općina je suočena sa lošim stanjem Kolodvorske ulice te se krajem prošle godine pristupilo radovima na njenoj rekonstrukciji i obnovi kolnika i sustava odvodnje i plinovoda. Radovi su realizirani u suradnji Općine Zlatar Bistrica, Zagorskog vodovoda, Plina Konjščina i HŽ infrastrukture.

Jedan od svakako najznačajnijih projekata u Zlatar Bistrici u 2023. godini je dječje igralište u naselju Veleškovec. Igralište je otvoreno u lipnju prošle godine, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem LEADER – Podmjere 19.2, Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., LRS LAG-a Zeleni bregi, putem natječaja za provedbu tipa operacije 2.1.1. ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Općini je Odlukom o odobrenju projekta odobreno ukupno 33 tisuće eura, a ugovorena vrijednost projekta iznosila je nešto manje od 46 tisuća eura.

Osim dječjeg igrališta u Veleškovcu Općina je nabavila opremu za stolni tenis i odbojku za igralište u Opasanjku, a u pripremi je i prijava na javni natječaj Središnjeg ureda za demografiju i mlade obnova spomenutog igrališta u vidu sprava te njegova prilagodba za pristupačnost osobama s invaliditetom. Osim navedenog, u planu je i izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u naselju Lipovec. Osim javnih igrališta Općina kontinuirano radi na uređenju i opremanju dječjeg igrališta Dječjeg vrtića. Tako je krajem prošle godine izvršena sanacija prilazne staze Dječjeg vrtića, a izrađena je i revizija projekta opremanja dječjeg igrališta kojim se iscrtavanje prometnog poligona na prilaznoj stazi, nabava novih kombiniranih igrala, ljuljački, klackalica, zamjena pješčanika, nabava vanjskih spremišta te sadnja dodatnih stabala. Ukupna vrijednost projekta iznosiioko 77 tisuće eura.

Općina Zlatar Bistrica krenula je sa uređenjem i ozelenjivanjem svojih javnih površina pa je tako u 2023. godini investirano u nabavu 25 sadnica drveća koje su posađene na razne lokacije na području općine. Akcija sadnje stabala i ozelenjivanje općine planira se provoditi i u narednom razdoblju. U želji da se Zlatar Bistricu učini što ugodnijom za život, ljepšom i urednom, putem javnog poziva od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Općini je odobreno 4.646,25 € bespovratnih sredstava za nabavu spremnika (koševa) za odvojeno sakupljanje otpada, a koji su smješteni na javne površine.

Energetska obnova vrtića

Krajem 2023. godine Općina je pristupila reviziji postojeće projektne dokumentacije nerazvrstane ceste u Erveniku, selu Petolasi te pripremi iste za prijavu na natječaj za sufinanciranje projekta iz Programa ruralnog razvoja, a vrijednost projekta procjenjuje se na 625 tisuće eura. Prijava projekta je u tijeku.

Na temelju brojnih zahtjeva mještana, Općina je pristupila VI. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Zlatar Bistrica koje je financirala vlastitim sredstvima, a u pripremi je i njegova transformacija u e-prostorni plan koju će se prijaviti za sufinanciranje kod Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Uz vanjsko uređenje i opremanje, ne smijemo zaboraviti da Općina planira i energetsku obnovu starog dijela zgrade Dječjeg vrtića ZLATNI DANI, što uključuje uvođenje obnovljivih izvora energije postavljanjem solarnih panela, ugradnju dizalice topline, podnog grijanja, zamjenu stolarije, toplinske fasade, obnovu podova, rekonstrukciju i obnovu kuhinje, sanitarija i drugo. Vrijednost radova procjenjuje se na 609 tisuća eura. Projekt je prijavljen za sufinanciranje iz bespovratnih sredstava EU putem Javnog poziva za energetsku obnovu zgrada u javnom sektoru raspisan od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te je Općini odobreno sufinanciranje projekta u vrijednosti od 206 tisuća eura. U narednom razdoblju očekujemo potpis ugovora.

U cilju obogaćivanja sportskog, rekreacijskog te poticanje zdravog i aktivnog života naših mještana u planu je izgradnja sportsko-rekreacijskih terena u Zlatar Bistrici. Projekt je revidiran, pripremljen i prijavljen na natječaj Ministarstva turizma i sporta, a vrijednost radova procjenjuje se na 240 tisuća eura, a Općini je odobreno financiranje projekta u vrijednosti od 119 tisuća eura. Projektom je predviđeno multifunkcionalno igralište kojim će biti obuhvaćen mali nogomet, odbojka i košarka, uz uređenje zelene površine s prostorom za druženje i šetanje te parking.

Planirano je nekoliko projekata u cilju obogaćivanja kulturnih sadržaja, a jedan od ključnih projekata je rekonstruirati i dograditi Dom kulture s dugo priželjkivanom polivalentnom dvoranom. Projekti su pripremljeni i čekaju na prijavu na odgovarajući natječaj.

Dodatno, u cilju oživljavanja Doma kulture i uvođenje novih sadržaja u kulturni i društveni život naših mještana, u planu je i revitalizacija stare kinodvorane našeg Doma kulture uvođenjem kinoprojekcija kao što je to bilo nekada. Projekt se procjenjuje na vrijednost od 15 tisuća, a putem Javnog poziva Krapinsko-zagorske županije Općini je dodijeljeno 1,5 tisuća eura za njegovu realizaciju.

Postoji i neodgodiva potreba za rekonstrukcijom i obnovom Društvenog doma u Veleškovcu koji je uvelike prepoznat od strane naših mještana kao idealno mjesto za obiteljska druženja i svečanosti. Obnovom bi se saniralo krovište, obnovile sanitarije i kuhinja, nabavila nova vanjska i unutarnja vrata, nabavili novi stolovi i stolice, obnovili podovi, uveo sustav grijanja i hlađenja, izgradila vanjska nadstrešnica iznad ulaznih vrata te izgradila pristupna rampa za osobe s invaliditetom. Projekt obnove Društvenog doma procjenjuje se na gotovo 72 tisuće eura, a dio obnove prijavljen je na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom.

U konačnici, planira se krenuti i u realizaciju kapitalnog projekta formiranja općinskog centra društvenih događanja. Politikom djelovanja predviđena je revitalizacija napuštenih prostora te je u tu svrhu Općina kupila nekretnine u Ul. Vladimira Nazora, gdje se ukazuje prilika za realizaciju planirane projektne ideje centra društvenih događanja. Otkup zemljišta sa starom kućom i gospodarskim zgradama predstavlja početnu fazu projekta kojem se pristupa s vjerovanjem da je to projekt od esencijalnog značaja za oživljavanje središnje ulice u Zlatar Bistrici te da će predstavljati prepoznatljiv i turistički značajan element općine.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim napretkom u sektoru obrazovanja i školstva u općini? Postoje li projekti ili inicijative na koje biste posebno željeli skrenuti pozornost?

Općina oduvijek prepoznaje važnost obrazovanja te kontinuirano nastavlja sufinanciranje radnog materijala za sve učenike osnovne škole, engleski jezik, prijevoz učenika, školu plivanja, projekt Jumicar, pomoćnike u nastavi, rad logopeda, dodjeljuje učeničke i studentske stipendije.

Na ovom području, u suradnji s Policijskom postajom Zlatar Bistrica, nakon dvije godine u Zlatar Bistricu se vratila i izložba dječjih radova SIGURNO U PROMETU s ciljem edukacije i podizanja svijesti na sigurnost djece u prometu.

Osim u obrazovanju, moramo spomenuti da Općina dodjeljuje pomoći za novorođenčad, jednokratne novčane pomoći te pomoć za ogrijev, isplaćuju se i božićnice za umirovljenike, a nastavlja se i s poticajnim mjerama za poljoprivrednike sa sufinanciranjem osjemenjivanja krava i krmača. Osim u redovna sufinanciranja kao pomoć našim mještanima, Općina redovito ulaže i u rad, projekte i programe udruga. Tako je na redovne pomoći i sufinanciranja u 2023. godini Općina utrošila 184 tisuće eura.

Kako općina Zlatar Bistrica nastavlja brigu za mlade obitelji i potiče njihov ostanak i razvoj u Vašoj sredini?

U cilju demografske obnove i smanjenja iseljavanja te povećanja broja stanovnika na području Zlatar Bistrice, Općina je 2023. godine prvi puta pokrenula dodjelu bespovratnih sredstava u okviru provedbe mjera kojima se potiče rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Temeljem provedenog javnog poziva u 2023. godini potpisano je pet ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem kojih je dodijeljeno nešto manje od 17 tisuća eura, a ovakve mjere se planiraju provoditi i u budućnosti.

Koji su projekti u planu ili u najavi za budućnost općine Zlatar Bistrica, i kako očekujete da će oni doprinijeti daljnjem razvoju i unapređenju zajednice u Općini?

O projektima smo govorili na samom početku te trenutno imamo nekoliko kapitalnih projekata koje moramo realizirati prije nego što možemo planirati druge velike projekte. Mala smo Općina s ograničenim resursima i velikim snovima.

Za početak moramo realizirati izgradnju sportsko-rekreacijskog terena u centru Zlatar Bistrice, napraviti energetsku obnovu Dječjeg vrtića, ukoliko prođemo na projektu, odraditi rekonstrukciju nerazvrstane ceste u Erveniku a sve zajedno teži nešto više od 1,5 milijuna eura.

Daljnji planovi su izgradnje kulturnog centra u Zlatar Bistrici te rekonstrukcija i dogradnja Doma kulture, a o čemu smo već govorili.

Dakle, planova je puno, ali idemo korak po korak.

Kao prva žena koja obnaša dužnost načelnice općine Zlatar Bistrice, možete li podijeliti s nama kako vaša uloga utječe na vaš osobni rast i razvoj, te na razvoj Općine? Planirate li i dalje nastaviti s ovom funkcijom, i ako da, na koji način planirate iskoristiti tu poziciju kako biste poticali promjene i napredak u zajednici?

U prvom redu, prihvatila sam ovu ulogu smatrajući da mogu pridonijeti razvoju i boljitku života u općini Zlatar Bistrica budući da postoji mnogo neiskorištenih resursa koje je potrebno iskoristiti.

Svih ovih godina otkako živim u Zlatar Bistrici razmišljam o toj temi kako realizirati različite ideje i izazove u cilju poboljšanja dobrobiti naše općine.

Ovo je za mene novo iskustvo puno izazova, uspona i padova, ali nema odustajanja. Puno je ideja koje treba realizirati, a što mogu učiniti jedini prihvaćajući i dalje ovu funkciju.

Na kraju, kao čestitku za Dan općine, koju poruku želite poslati svojim mještanima povodom obilježavanja Dana općine?

Za kraj, priznajem da je posao općinske načelnice veoma izazovan u vidu pronalaženja najboljeg rješenja za svakoga te biti konstantno na usluzi svakom mještaninu općine. Međutim, vjerujem da ćemo uz podršku mještana, naših udruga i prijatelja te uz vrijedan trud i rad i vjeru u boljitak sutrašnjice uspjeti realizirati planirane aktivnosti i učiniti našu Zlatar Bistricu još malo ljepšim i ugodnijim mjestom za život. Konačno, svim zlatarbistričankama i zlatarbistričancima želim sretan Dan Općine Zlatar Bistrica.

e.rukav/msopek/sjever.hr 16.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.