Now Reading:
Župan Posavec: Smanjujemo potrošnju energije i radimo iskorak u zaštiti okoliša
Full Article 4 minutes read

Župan Posavec: Smanjujemo potrošnju energije i radimo iskorak u zaštiti okoliša

U Razvojno edukacijskom centru za metalsku industriju – Metalska jezgra predstavljen je Javni poziv za sufinanciranje povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Međimurske županije.

Želi se postići povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, smanjenje potrošnje energije, smanjenje mjesečnih troškova za energente te ukupno poboljšati kvaliteta života.

Javni poziv otvoren je do 15. studenog, odnosno do iskorištenja planiranih sredstava, a ukupna raspoloživa sredstva za ovaj javni poziv iznose 100.000 eura i povećana su u odnosu na prošlu godinu.

Prihvatili su troškovi nastali od 1. srpnja 2023. godine, a po obiteljskoj kući moguće je ostvariti sufinanciranje do najviše 1200 eura, od čega se može ostvariti 200 eura za mjeru izrade energetskog certifikata, izvješća ili mjeru izrade glavnog elektrotehničkog projekta fotonaponske elektrane, te 1000 eura za mjeru ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Pravo prijave imaju fizičke osobe, odnosno građani, vlasnici i suvlasnici obiteljskih kuća s prebivalištem na adresi kuće, odnosno mjestu koja se prijavljuje, i to ne starije od 30 dana prije nastanka prihvatljivih troškova.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je prošle godine za ovaj javni poziv interes bio velik i razlog zbog kojeg su ponovno raspisali ovaj javni poziv i povećali sredstva sa 60 na 100 tisuća eura, leži upravo u tome da obuhvate što veći broj korisnika.

– Prošle godine imali smo 107 prijava, dodijeljene su 102 subvencije, od čega je polovica bila za izradu energetskog certifikata, a polovica za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije, čime smo došli na prosječnu instaliranu snagu od 323 kilovata, odnosno potencijal proizvodnje od 373 megavat sati. To nije samo proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, nego je to definitivno i smanjenje stakleničkih plinova i jedan iskorak u zaštiti okoliša – istaknuo je Posavec.

Ako bude i dalje veliki interes, s obzirom na sva druga sufinanciranja, Županija će razmisliti hoće li iduće godine sredstva još povećati ili će naći neki model za ovu godinu.

– Ulaganje u obnovljive izvore energije jedan je od naših prioriteta, a vidite i dobar primjer postavljanja fotonaponskih elektrana na našim javnim zgradama i projekte koji su realizirani u našim područnim i osnovnim školama. Idemo sada s projektom ugradnje fotonaponskih elektrana na Zavodu za javno zdravstvo, na našim zdravstvenim ustanovama, prema tome, dajemo doprinos na javnim zgradama, a s druge strane potičemo privatne osobe i domaćinstva da to učine i oni sami, uz naše sufinanciranje – pojasnio je međimurski župan.

Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić kazao je kako su ove godine odlučili izmijeniti poziv kako bi građanima olakšali prijavu.

Natječaj je i dalje usklađen s tehničkim uvjetima nacionalnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mjere koje su se financirane i prošle godine su zadržane. Moguće je ostvariti sufinanciranje za izradu dokumentacije ili energetski certifikat i izvješće o energetskom projektu ili glavni projekt za fotonaponsku elektranu, kao jednu od mjera sustava koji koriste obnovljive izvore energije – napomenuo je Višnjić i dodao kako su to kotlovi na drvnu sječu, pelete i pirolitički kotlovi na drva, dizalice toplice, sunčani toplinski pretvarači za pripremu potrošne tople vode i fotonaponske elektrane.

Moguće je podnijeti prijavu za dvije mjere, jednu od dokumentacija i jednu od grupe mjera ugradnje sustava obnovljivih izvora energije. Potrebno je priložiti prijavni obrazac koji je ove godine pojednostavljen i potrebno je unijeti osobne podatke o prijavitelju i zaokružiti mjeru za koju se prijavljujete i važno je napisati je li ostvareno sufinanciranje iz nekog drugog nacionalnog ili lokalnog izvora i unijeti iznos, dakle dvostruko financiranje je moguće ako ne prelazi sto posto sredstava ili troška projekta. Potrebno je priložiti i dokumente o građevini i vlasništvu – zaključio je Višnjić.

Poziv je objavljen na internetskoj stranici Međimurske županije, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, isto tako i Međimurskoj energetskoj agenciji s kojom se u suradnji provodi javni poziv.

i.belošević/sjever.hr 15.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.