Now Reading:
Nova predizborna anketa otkrila: HDZ će teško do većine od 76 ruku, a Rijeke pravde još teže
Full Article 2 minutes read

Nova predizborna anketa otkrila: HDZ će teško do većine od 76 ruku, a Rijeke pravde još teže

U iščekivanju izbornih rezultata, političke stranke, analitičari i mediji donose svoje prognoze temeljene na predizbornim anketama. Jednu takvu proveo je RTL, a prenosi 24sata. Anketa rađena na uzorku od 600 ispitanika u deset izbornih jedinica otkriva da niti jedna politička opcija ne može računati na pobjedu koja bi joj garantirala saborsku većinu i mandata za sastavljanja nove Vlade RH.

Naime, prema rezultatima anketa, HDZ može računati na 60 mandata, a slijedi koalicija Rijeke pravde okupljena oko SDP-a koja ima 44 mandata. U odnosu na posljednju anketu Domovinski pokret ima mandat manje, odnosno sad može računati na njih 13, Most se zadržao na devet mandata, dok Možemo! dobiva mandat manje, odnosno njih osam.

Slijedi IDS s tri mandata, što je jedan više nego u prethodnom istraživanju, a bolje stoji i Nezavisna lista Sjever predvođena međimurskim županom Matijom Posavcem s dva mandata. Fokus-Republika je i dalje na jednom saborskom mandatu.

U istraživanje nije uključena 11. izborna jedinica, odnosno dijaspora, koja pobjedniku donosi tri mandata, kao i 12. izborna jedinica u kojoj se bira osam zastupnika nacionalnih manjina, od kojih tri mandata pripadaju Srbima.

Računa li se da HDZ u dijaspori osvaja mandate te da će se ponovno dogovoriti sa zastupnicima manjina, za formiranje većine nedostaje im pet mandata. Scenarij po kojem odmah mogu do potrebnih 76 ruku jest da dogovore postizbornu suradnju s Domovinskim pokretom. No, tu im računicu muti Kolakušićeva stranka Pravo i pravda s kojom Domovinski pokret izlazi na izbore.

Koalicija Rijeke pravde u ovakvom odnosu snaga ne može do većine s partnerima od centra na lijevo. Možemo! je jasno rekao da neće surađivati s desnim strankama. Scenarij u kojem bi lijeva koalicija mogla do većine jest da se dogovore s Domovinskim pokretom, Mostom, IDS-om, Matijom Posavcem, koalicijom Fokus-Republika, a u tom slučaju potrebne su im ruke i pet zastupnika manjina. U tom slučaju iz većine bi bio isključen SDSS, kojeg u većini ne želi Domovinski pokret, ali i Možemo! koji je poručio da će biti brana crnoj desnici.

sjever.hr/24sata.hr
15.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.