Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija ekološkim proizvođačima dodijelila preko 47 tisuća eura. Kolar: Ovakvoj vrsti proizvodnje potreban je snažan poticaj
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija ekološkim proizvođačima dodijelila preko 47 tisuća eura. Kolar: Ovakvoj vrsti proizvodnje potreban je snažan poticaj

Krapinsko-zagorska županija dodijelila je ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu na temelju natječaja za povećanje ekološke proizvodnje u 2024. godini.

Osigurana su sredstva od 45 tisuća eura za prihvatljive aktivnosti koje su pripisane ovim natječajem, a to je kupnja domaćih rasplodnih životinja, kupnja matičnih jata peradi, sadnog materijala višegodišnjeg bilja, za građenje i opremanje zatvorenih zaštićenih prostora (plastenika i staklenika), kupnja i zakup poljoprivrednog zemljišta, podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, analiza poljoprivrednog zemljišta, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti, kako bi proizvodnja bila što bolja i kvalitetnija.

Ukupno je pristiglo 14 zahtjeva, od toga dva zahtjeva nisu prošla administrativnu provjeru. Procjena je bila da će biti potrebna veća sredstva, pa je odlukom župana Željka Kolara povećan iznos kako bi svi ostvarili potporu do 60 posto, do ukupno prihvatljivih aktivnosti. Tako je osiguran iznos od 47.864 eura, a korisnici su prijavili opremu za plastenike, nabavit će dva plastenika, nabavit će višegodišnje sadnice borovnica, brusnica, oraha i trešnji, 3000 sadnica jagoda, repromaterijal za izradu dva nasada, te će se analizirati kvaliteta tla. 

Župan Željko Kolar je zahvalio obitelji Korade iz Petrove Gore koji su ih  primili na svojem OPG-u, a bave se isključivo ekološkom proizvodnjom.

Rekao bih da su pioniri ekološke proizvodnje na području Krapinsko-zagorske županije, na 2 hektara proizvode različite ekološke proizvode i izuzetno je bitno naglasiti da se stalno proširuju i ulaze u novu proizvodnju i to je jedan od boljih primjera kako se može baviti poljoprivrednom proizvodnjom na području županije – istaknuo je Kolar.

Župan smatra da je Zagorje Bogom dano za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, ali nažalost zadnjih godina je dio zemljišta zapušten, znači da se zemlja odmorila i sada kroz naše mjere moramo maksimalno iskoristiti kako bi povećali proizvodnju.

Mi smo 2018. izdvojili ekološku proizvodnju i krenuli s posebnim natječajem vezanim za poljoprivredu i stavili smo 60 posto prihvatljivih troškova, za razliku od ostalih natječaja koji imaju 50 posto. S druge strane, mi smo od 2018. godine imali 69 ekoloških poljoprivrednih proizvođača, a danas ih imamo 130 i u stalnom smo rastu. Ono što mogu reći jest da neki ekološki proizvođači svu svoju proizvodnju plasiraju na europsko tržište, kao što su Njemačka, Austrija Švicarska. Imaju svoje kooperante i doslovce sve što proizvedu unaprijed prodaju – pojasnio je Kolar.

Župana posebno veseli što su na dodjeli ugovora manje-više, vrlo mladi poljoprivredni proizvođači i to nas ohrabruje da nastavimo s ovim mjerama.

Za sljedeću godinu povećat ćemo ukupan iznos za 10 posto, ali možete računati praktički 20 posto jer mi svake godine u ekološkoj proizvodnji dodijelimo sredstva svima. Ove smo godine imali 45 tisuća eura, dodijeli smo preko 47 tisuća eura, a da je bilo zahtjeva za 60 tisuća eura, i to bi svima odobrili jer smatramo da ti ljudi trebaju snažan poticaj u ovoj vrsti proizvodnje – zaključio je župan Kolar.

OPG Korade Počeo je s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom 2007. godine dok se još nije znalo što znači ekološko. Sada je ipak to velika razlika kada se zna što je sve potrebno za ekološku proizvodnju i koje su razlike između ekološke i industrijske proizvodnje.

Štefica Korade dodala je kako će dobivena sredstva iskoristiti za troškove kupnje plastenika, odnosno dobivenim sredstvima vratit će im se 60 posto sredstava. Počeli su s proizvodnjom bijelog sljeza i melisom, a sada se bave proizvodnjom malina, višnja, jagoda, jabuka i krušaka.

Na dodjeli ugovora poljoprivrednicima bila je i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih i čestitala je svim poljoprivrednicima koji su dobili potpore Krapinsko-zagorske županije.

  – Općina Lobor također svake godine ima poticaje za poljoprivrednike, gdje ima i mjeru za ekološku proizvodnju. Svake se godine sve više naših poljoprivrednika javlja upravo za tu mjeru, a ono što je najbitnije je da prije raspisivanja natječaja s njima komuniciramo i određujemo koje su mjere potrebne, kako bi podrška Općine Lobor bila direktno njima na korist – kazala je Jembrih.

i.belošević/sjever.hr 15.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.