Now Reading:
Proglašeni prvaci Varaždinske županije u šahu: “Interes učenika je velik”
Full Article 3 minutes read

Proglašeni prvaci Varaždinske županije u šahu: “Interes učenika je velik”

U Županijskoj palači Varaždinske županije u utorak je održana svečanost proglašenja županijskih prvaka u šahu za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2023./2034.

Radi se o pojedinačnom prvenstvu učenika škola Varaždinske županije popularnog naziva “PUŽ”, koji je sastavni dio projekta popularizacije šaha u županijskim školama.

Projekt u okvirima izvannastavnih aktivnosti provodi Centar izvrsnosti Varaždinske županije, a kako je objasnio voditelj projekta Željko Matkun, natjecanje se sastoji od pet turnira tijekom školske godine koji su odvojeni u tri konkurencije – za niže i više razrede te za srednje škole, a rezultati se na pojedinim turnirima boduju za ukupni plasman te se proglašavaju županijski prvaci odnosno prvakinje.

– Natjecanje je počelo prije osam godina. Iznad svega toga je sam rad Centra izvrsnosti. 30 polaznika koji prođu testiranje, pohađaju u 20 termina nastavu šaha u četiri jakosne grupe, sa šahovskim mentorima koji su iskusni – rekao je Matkun te dodao kako je, uz rad s učenicima, važan i rad sa učiteljima, nastavnicima i mentorima.

– Kroz školsku godinu organiziramo tri seminara, a ono što nas ove godine posebno veseli, iskorak je što smo napravili seminar za odgajateljice i odgajatelje u dječjim vrtićima koji je bio fenomenalan – rekao je Matkun dodavši kako se djecu već u ranoj dobi može učiti šah.

– Tu se ne radi samo o učenju šaha, nego se radi o korištenju šaha i dijelova igre u svladavanju nekih vještina, shvaćanja, poznavanja uzorka – poručio je Matkun.

Dodao je kako je interes učenika velik te da je na turniru sudjelovalo preko 250 učenika, dok je interes za Centar izvrnosti također velik jer se javlja preko 50 učenika i učenica, a oni ih primaju samo 30.

Na odličnim rezultatima županijskim prvacima čestitao je župan Anđelko Stričak. Ujedno je pohvalio i voditelja Matkuna te pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, Miroslava Huđek koji je također bio zadovoljan rezultatima.

– Ovo je osma sezona od kad imamo naše županijske „Puževe“ i peta godina Centra izvrsnosti i možemo kao županijski Odjel i Županija u cjelini biti zadovoljni rezultatima. Kad gledate sve strategije koje imamo i na koje se oslanjamo onda je ova strategija majka svih strategija. Šahisti su naši najbolji intelektualci koje društvo ima – poručio je Huđek.

Jedna od županijskih prvakinja je Laura Friščić, koja je sa svojom braćom i sestrom osvojila pehare, te Adrian Petrus koji je na svih pet turnira bio prvi.

– Moj interes prema šahu je zapravo potekao iz interesa mojeg brata, kada je on tek počeo igrati šah i meni se svidjela pa sam i ja počela igrati. Kasnije je krenula moja mlađa sestra i najkasnije moj mlađi brat, svi smo prepoznali interes prema šahu – rekla je Friščić.

– Meni je šah jedna izuzetno zanimljiva igra. Volim i uživam igrati, idem na razna natjecanja – rekao je Adrian te dodao kako je bio na već mnogim natjecanjima, a sa igranjem šaha počeo je u drugom razredu.

n.p.bajz/sjever.hr

09.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.