Now Reading:
Ovo su rezultati ankete za III. izbornu jedinicu desetak dana prije parlamentarnih izbora
Full Article 2 minutes read

Ovo su rezultati ankete za III. izbornu jedinicu desetak dana prije parlamentarnih izbora

Jedanaest dana prije izlaska na birališta središnji Dnevnik HTV-a počeo je s objavljivanjem rezultata posljednje ankete uoči izbora i to po izbornim jedinicama. HRejting je proveden 28. ožujka na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici, a najveća pogreška iznosi +/- 3,9 posto, piše HRT.

HRejting je prezentirala novinarka Tatjana Munižaba, a govorila je o predizbornoj anketi u trećoj zbornoj jedinici. Od 16 lista za koje je Državno izborno povjerenstvo utvrdilo pravovaljanost, ovako su odlučili ispitanici: „Rijeke pravde” predvođene SDP-om dobile su 35,2 posto, HDZ-ova koalicija točno deset postotnih bodova manje, odnosno 25,2 posto. Treći izbor birača je Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca s 9,3 posto. Neupitno iznad izbornog praga još je samo savez na čelu s Domovinskim pokretom s 5,6 posto.

Od ukupno 14 zastupničkih mjesta iz 3. izborne jedinice, SDP-ovoj koaliciji otišlo bi njih sedam. HDZ-ova bi osvojila pet mandata. Preostala dva ravnomjerno bi podijelile liste međimurskog župana Matije Posavca i Domovinski pokret s partnerima, piše HRT.

Nadomak je pragu na sjeveru Hrvatske točkasta koalicija Možemo! koju zaokružuje 4,5 posto birača. Slijedi Mostov savez na 4,2 posto.

Nezavisna lista Viktora Šimunića jedina je još koju percipira malo više glasača, njih 1,5 posto. Sve ostale liste u 3. izbornoj jedinici imaju zajedno 1,9 posto birača, dok je neopredijeljenih 12,7 posto.

sjever.hr/hrt.hr
07.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.