Now Reading:
Župan Kolar na otkrivanju spomen ploče 31. inženjerijskoj bojnoj HV-a u Bedekovčini
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar na otkrivanju spomen ploče 31. inženjerijskoj bojnoj HV-a u Bedekovčini

Otkrivanjem spomen ploče na zgradi Srednje škole u Bedekovčini je u subotu svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja, formiranja, mobiliziranja i upućivanja na ratište samostalne 31. inženjerijske bojne Hrvatske vojske. Spomen ploča postavljena je na inicijativu Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i u suradnji s Općinom Bedekovčina.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar u svom je obraćanju rekao da je Krapinsko zagorska županija, iako nije bila neposredno ugrožena ratom, dala ogroman doprinos obrani, a onda i oslobođenju domovine.

Više od 11,5 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo je u Domovinskom ratu i nema niti jedne postrojbe Hrvatske vojske niti Hrvatske policije u kojem nisu bili Zagorci, nema ni jednog bojišta na području Republike Hrvatske gdje nisu bili Zagorci – istaknuo je Kolar i podsjetio da je i tadašnji vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman, također Zagorec.

Dodao je da se spletom nesretnih okolnosti, uz činjenicu da je zapovjedništvo 31. inženjerijske bojne vrlo brzo nakon završetka rata preminulo, na neki način stvorio dojam da ova bojna nema svoje mjesto u obilježavanjima.

– S obzirom na to da nije formirana udruga, kao što su Tigrovi, Gromovi, Pume, Baruni 103. i ostale udruge, izgubio se osjećaj da su oni dio ovog velebnog uspjeha i pobjede u Domovinskom ratu, ali nije tako. Mnogi od branitelja su itekako spominjali 31. inženjerijsku bojnu i kada smo u Krapini imali obljetnicu Oluje, uvijek su dečki dolazili i govorili da je ta bojna imala veliku ulogu u Oluji – kazao je župan, dodavši da je 31. inženjerijska bojna formirana 1994. godine, i to vrlo brzo, uz iskusne ratnike sa stažem od nekoliko godina u Domovinskom ratu i sa znanjem, hrabrošću i iskustvom.

Zahvalio je Hrvatskom časničkom zboru na ovoj inicijativi i napomenuo da će se ovdje svake godine odavati počast svim članovima 31. inženjerijske bojne.

– Na ulasku u Hrvatski sabor je tabla na kojoj piše „Navek živi ki zgine pošteno”. Naši dečki su dali apsolutno sve, a naš hrvatski predsjednik Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, često govori: „Mali broj hrabrih, najhrabrijih ljudi su stvorili hrvatsku državu”. Ovi dečki su bili među njima – poručio je župan Kolar.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban također je zahvalio Hrvatskom časničkom zboru Hrvatskog zagorja što su pokrenuli ovu inicijativu i izabrali Srednju školu Bedekovčina za mjesto trajnog obilježavanja spomena na 31. inženjerijsku bojnu. Zahvalio je i Županiji i županu na pokroviteljstvu te Srednjoj školi Bedekovčina na domaćinstvu.

– Škola je to koja će iduće godine obilježiti 70. godišnjicu djelovanja, škola koja je sudjelovala u Domovinskom ratu te ustupila učenicima i profesorima Srednje škole Novska da školsku godinu 1991./92. godine organiziraju u ovim prostorima. Zbor narodne garde imao je skladište oružja u objektu škole na Gliništu, a više djelatnika škole bilo je u vojnim postrojbama u obrani domovine od 1991. do 1995. godine – zaključio je načelnik Ban.

Dali ogroman doprinos

Predsjednik Zbora, brigadir u miru Ernest Bifel u svom je govoru istaknuo kako je Krapinsko-zagorska županija, iako brojem među manjim županijama u Hrvatskoj, dala velik broj branitelja.

– Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja, udruga koja prikuplja časnike i dočasnike Zagorce koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, ratni zapovjednici, načelnici različitih postrojbi Ministarstva obrane RH i HV u svom članstvu imaju pripadnike 103. brigade i 31. inženjerijske bojne. Tu je pokrenuta inicijativa da se trajno obilježi 30. obljetnica udruživanja 31. bojne i HV. Ostavljamo im spomen ploču ovdje na Srednjoj školi Bedekovčina, gdje je krenuo njihov ratni put – rekao je Bifel i dodao da je postavljanje spomen ploče prilika da se mlade generacije, koje pohađaju SŠ Bedekovčina, prisjete svojih djedova, baka, očeva, obitelji i sugrađana koji su se u ratu morali boriti za samostalnu Republiku Hrvatsku.

Jedan od inicijatora obilježavanja obljetnice je satnik u miru Zdravko Senčar koji je kazao da je u posljednje vrijeme od svojih suboraca često čuo kako misle da su zaboravljeni.

– No, imamo li priliku dignuti glavu, pogledati oko sebe i slušati glasove oko nas, onda možemo otrgnuti od zaborava ljude i događaje, baš kao ovim današnjim događanjem – istaknuo je Senčar.

Uime hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića, okupljene je pozdravio brigadir Ivica Teklić, načelnik Odjela potpore izobrazbi, Dekanata Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman.

Budite ponosni na svoj ratni put, što ste dali značajan doprinos u Domovinskom ratu i tu svoju hrabrost i svoju ljubav prema domovini prenesite na mlađe naraštaje – poručio je Teklić.

Josip Cigula, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Krapina, na obilježavanje obljetnice stigao je kao izaslanik ministra obrane Ivana Anušića.

sjever.hr
06.04.2024.

Input your search keywords and press Enter.