Now Reading:
Brunda i Linda šampionke izložbe stoke i konja Krapinsko-zagorske županije: „Sjajni izlagači i vrhunska kvaliteta”
Full Article 3 minutes read

Brunda i Linda šampionke izložbe stoke i konja Krapinsko-zagorske županije: „Sjajni izlagači i vrhunska kvaliteta”

Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina kroz svoje poljoprivredne mjere nastoji poticati poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju, a i kao organizator sajma koji se tradicionalno održava u Pregradi i Zlataru daje veliku podršku stočarskoj proizvodnji.

Upravo u Zlataru u subotu je održana 21. izložba stoke i 23 izložba konja Krapinsko-zagorske županije, ovoga puta na prostoru kod autobusnog kolodvora, a dobrodošlicu je izlagačima, ali i ostalim okupljenima poželjela gradonačelnica Zlatara, saborska zastupnica Jasenka Auguštan Pentek.

-Ovo je privremena lokacija, budući da se naša tržnica trenutno radi. Bojali smo se kako će ovo ispasti, ali svi su se snašli i smjestili u ovaj privremeni prostor. Dobro nam došli i želim vam uspješnu izložbu – poručila je Auguštan Pentek.

Izložbu je otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je zahvalio svim uzgajivačima koji su se odazvali na izložbe, kao i vlasnicima malih životinja, a posebno djeci u Bambino kupu koja su, istaknuo je, dala posebnu draž izložbi.

-Samo se potvrdilo ono što smo znali, a to je da imamo sjajne uzgajivače i vrhunska je kvaliteta. I apsolutni pobjednik Gudovca dolazi iz Krapinsko-zagorske županije. Uglavnom na izložbama stoke i konja naši proizvođači, uzgakivači dobivaju najviše ocjene, a tako je i u susjednoj Sloveniji. Svjesni trenutka, ove smo godine digli sto posto nagrade, vrlo korektnu nagradu za sam dolazak na sajam i vjerujem da svi zajedno možemo održati ovu tradiciju i da nas sljedećih godina može biti još i više – rekao je župan Kolar.

Krava Brunda i kobila Linda – šampionke izložbe

Šampionka izložbe stoke krava Brunda posjednika Božidara Domitrana iz Zlatara, dok je šampionka u kategoriji konja kobila Linda uzgajivača Petra Jadeka iz Zaboka.

-Malo sam uzbuđen, imao sam već šampionsko grlo i konji su naša obiteljska tradicija. Time se bavimo i na to smo jako ponosni, kao i na ovu kobilu i ždrijebe. To je domaći, kvalitetan uzgoj, a to se vidi iz priloženoga – rekao je Jadek koji je već sudjelovao na brojnim izložbama i manifestacijama i postizao dobre rezultate.

-Konjogojstvo ne ide kroz noć, uloženo je puno truda i to je svakodnevica od 24 sata. Živu životinju ne možete pustiti u nemilost, morate ju hraniti i timariti svaki dan, voditi brigu svaki dan. Sada imam 20 konja i deset krava. Kobila je teška više od 750 kilograma, vlastiti uzgoj, svake godine ima ždrijebe, ove godine muško koje će sigurno ostati u daljnjoj reprodukciji. Svakodnevno je na ispaši na otvorenom, miroljubiva je i dobra, a sad ima šest godina i pred njom je još velika budućnost – rekao je Jadek.

U sklopu izložbe održan je mimohod konjskih zaprega i jahača od Parka hrvatske mladeži do sajmišta, neizostavni Bambino kup te proglašenje šampiona i podjela nagrada.

a.kučić/sjever.hr
18.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.