Ako tražite ideju za ukusan i bogat ručak, na pravom ste mjestu jer donosimo recept za jelo jednostavne pripreme. Složenac od krumpira i mljevene puretine kombinira meso i povrće, što ga čini zasitnim obiteljskim obrokom. Ova nutritivna kombinacija znači da složenac ne zahtijeva nikakve dodatne priloge, a toliko je ukusan da će članovi obitelji tražiti još.
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 2 žlice ulja
- 1 žuti luk
- 1 crvena paprika
- 1 mrkva
- 500 g mljevene puretine
- 1 žličica soli
- Malo papra
- 1 žličica slatke paprike
- 1 žličica Vegete
- 300 ml pasate od rajčice
- 1 žličica origana
- 200 g kiselog vrhnja (20% m.m.)
- 2 jaja
- Pola žličice soli
- 240 g Gouda sira
Priprema
1. Krumpir kuhajte u kori oko 50 minuta dok čačkalica ne prođe kroz njega s lakoćom. Ostavite da se ohladi, a zatim ga ogulite i narežite na ploške.
2. U međuvremenu, zagrijte ulje u dubokoj tavi za dinstanje luka. Nakon 5 minuta dinstanja dodajte sitno sjeckane papriku i mrkvu.
3. Povrće dinstajte još 15 minuta uz povremeno dodavanje male količine vode.
4. Povrću dodajte mljevenu puretinu, žličicu soli, papar, slatku papriku i Vegetu. Dobro promiješajte.
5. Kada puretina poprimi boju, nakon otprilike 5 do 10 minuta, prelijte sve pasatom od rajčice i pospite origanom. Krčkajte još par minuta.
6. Upalite pećnicu na 220 °C kako bi se ugrijala dok vi pripremate složenac.
7. Sve je spremno za slaganje sastojaka u lagano nauljenu tepsiju. Dno prekrijte s pola količine narezanog krumpira. Po krumpiru rasporedite umak od mljevene puretine te sve prekrijte ostatkom krumpira.
8. U posebnoj zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, pola žličice soli i jaja.
9. Pripremljenim umakom prelijte složenac, sve pospite ribanim sirom i pecite oko 25 minuta na 220°.
Recept smo dobili od Laure Bais s portala Tikvica.com. Njezine recepte možete pronaći na sljedećim stranicama:
sjever.hr
27.03.2024.