Now Reading:
Ministar Habijan na stručnom skupu u Čakovcu: „U komunikaciji s poduzetnicima najbolje dolazimo do rješenja problema”
Full Article 3 minutes read

Ministar Habijan na stručnom skupu u Čakovcu: „U komunikaciji s poduzetnicima najbolje dolazimo do rješenja problema”

U Čakovcu u zgradi Scheier je u utorak održan stručni skup pod nazivom „Mogućnosti financiranja poduzetništva i prilike u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027.“. Stručni skup održan je s ciljem prezentacije aktualnih i budućih programa financijskih potpora najvažnijih operativnih vladinih institucija zaduženih za financiranje poduzetničkih aktivnosti.

Stoga ne čudi da su među govornicima bili čelni ljudi vodećih hrvatskih javnih resornih, investicijskih i financijskih institucija, predvođeni ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom.

A da su ovakva okupljanja nužna da bi se zainteresirane strane upoznale sa svim važnim informacijama oko mogućnosti financiranja, potvrdio je gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

– Da je tome tako potvrđuje veliki broj okupljenih poduzetnica i poduzetnika koji su dobili priliku pitati sve što ih zanima, a dobivene informacije iskoristiti za nove investicije i ulaganja. Time se pokreće kotač koji donosi daljnji gospodarski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta – istaknuo je Kolarek.

Sudionike stručnog skupa u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani čakovečke zgrade Scheier, pozdravila je i Sunčana Glavak, zastupnica u EU parlamentu.

– Za veliki broj malih i srednjih poduzetnika tijek novca, odnosno plaćanje sigurno je jedna od važnijih tema – rekla je Glavak, dodavši da financijskih sredstava koja su na raspolaganju svakako ima i da ovakvo događanje pomaže poduzetnicima pronaći put do njih.

Ministar Damir Habijan podsjetio je da je Vlada Republike Hrvatske krajem prošle godine donijela Akcijski plan smanjenja parafiskalnih nameta u ovom trenutku za više od 130 milijuna eura, a posebno je naglasio naknadu za vode. Dodao je da su uz smanjenje parafiskalnih nameta tu i administrativna rasterećenja koja će do kraja ove godine iznositi 340 milijuna eura.

– Gledam funkciju ministarstava i mene osobno kao ministra, da što više komuniciram s gospodarstvenicima i strukovnim udruženjima jer vi najbolje znate koji su problemi – poručio je ministar Habijan.

Među sudionicima stručnog skupa bio je i čelni čovjek HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, koji je naglasio da je institucija kreirala financijske instrumente koji su jako dobro prihvaćeni, ali i iskorišteni na tržištu.

– Ti instrumenti su se pokazali kao odlična poluga za naše poduzetnike. HAMAG-BICRO pozicionirao se na tržištu upravo po tim malim kreditnim zajmovima. Također, ovih dana na tržište je plasirana nova linija kreditnih zajmova upravo za tu grupu poduzetnika – poručio je Vrbanec.

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Hrvoje Čuvalo, ukratko je predstavio koje sve mjere, odnosno kreditne linije HBOR pruža u ovom trenutku, tko može biti korisnik i pod kojim uvjetima.

– Što se tiče Međimurske županije u posljednjih desetak godina realizirana je 650 projekata ukupne vrijednosti oko 160 milijuna eura. Ono po čemu vi odskačete i po čemu ste u samom vrhu je izvoz i na tome vam čestitam – naglasio je Čuvalo.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, više je govorio o dosad najvećem paketu za energetsku obnovu obiteljskih kuća u iznosu od 120 milijuna eura.

– Ovdje se radi o gotovo 10.000 obiteljskih kuća, odnosno 40-ak tisuća građana – istaknuo je Balen, dodavši da je to samo jedna u nizu mjera koje provodi Fond.

Antun Vujić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju također je najavio niz mjera za poljoprivrednike koje će im pomoći u njihovom razvoju, ali i olakšati poziciju na sve zahtjevnijem tržištu.

sjever.hr
27.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.