Now Reading:
Svečano obilježeno 70 godina Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, na proslavi bila i zamjenica župana: Centar je izuzetno važan za djecu s teškoćama u razvoju jer pruža lepezu socijalnih usluga
Full Article 4 minutes read

Svečano obilježeno 70 godina Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, na proslavi bila i zamjenica župana: Centar je izuzetno važan za djecu s teškoćama u razvoju jer pruža lepezu socijalnih usluga

U Lovačkom domu u Budinšćini je svečano obilježeno 70 godina od osnutka Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda. Centra za odgoj i obrazovanje Zajezda, nekadašnji Zavod za rehabilitaciju Zajezda upisan je u registar Kotora Zlatara, 20. ožujka 1954. godine i od tad kontinuirano djeluje. Centar trenutno broji 55 korisnika i provodi aktivnosti osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, te aktivnosti osposobljavanja kod svakodnevnog života.

Na obilježavanju je bila i zamjenica župana Jasna Petek koja je za ovu veliku obljetnicu ravnatelju Centra uručila zahvalnicu Krapinsko-zagorske županije.

Centar za odgoj i obrazovanje je jedan iz područja socijalne skrbi, koji je izuzetno važan za djecu s teškoćama u razvoju jer pruža jednu lepezu socijalnih usluga koje su djeci s većim utjecajnim teškoćama u razvoju potrebne. Moramo biti svjesni da naprosto ne mogu svi biti u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, da moraju postojati specijalizirane ustanove koje pružaju podršku i pomoć djeci koje imaju teškoće u razvoju – istaknula je zamjenica Petek i dodala kako je takva ustanova Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda.

Bez obzira na to što mi nismo osnivači, vrlo lijepo i konstruktivno surađujemo, nadam se da će i oni u izradi novog socijalnog plana Krapinsko-zagorske županije koji je u tijeku, dati svoj doprinos jer su nam svi partneri s područja socijalne skrbi izuzetno važni kod mapiranja potreba i kod definiranja ciljeva i aktivnosti – pojasnila je Petek te ujedno čestitala svim zaposlenicima, kako sadašnjim, tako i bivšim, svim učenicama i učenicima i svima koji su u ovih 70 godina pomagali i podržavali Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda na predanom radu.

Ravnatelj Denis Sušac kazao je kako su u početku u Centru bile smještene djevojke, ratna siročad i nakon nekog vremena su počeli smještati djevojke koje su imale blaže oblike poremećaja u ponašanju. Kasnih 70-ih godina u centar su počele dolaziti osobe koje su imale intelektualne teškoće i mladići, tako da je došlo do mješovitog sastava ustanove koji se zadržao i do danas – naglasio je Sušac i osvrnuo se na to kako ustanova kontinuirano djeluje u istom objektu od 1984. godine, koji je napravljen nakon teškog potresa koji su pretrpjeli 1982. godine gdje je došlo do uništenja originalnog objekta u kojem su bili smješteni u dvorcu Kuriji Patačić.

Centar trenutno ima 55 korisnika i 50-ak zaposlenih te poprilično uspješno surađuje s lokalnom zajednicom.

Nikad nam se nije dogodilo da tražimo pomoć od neke udruge i mora se istaknuti da naši ljudi imaju jako veliko srce i shvaćaju vrijednost i važnost našeg djelovanja, te po tome što pružamo našim korisnicima i lokalnoj zajednici – zaključio je ravnatelj Sušac.

Gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek je u pozdravu naglasila da ova značajna obljetnica pokazuje snagu ovog kraja, da su već prije sedamdeset godina postojale dvije obrazovne ustanove, Centar u Zajezdi te vrtić u Zlataru.

www.sjever.hr 22.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.