Now Reading:
Počeli radovi na uređenju rijeke Plitvice – Ministar Habijan: Varaždinke i Varaždinci su jako dugo čekali na uređenje ovog poteza
Full Article 4 minutes read

Počeli radovi na uređenju rijeke Plitvice – Ministar Habijan: Varaždinke i Varaždinci su jako dugo čekali na uređenje ovog poteza

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je nazočio otvaranju radova na uređenju korita i obale rijeke Plitvice od Varaždina do Gojanca. Radovi će doprinijeti osiguranju zaštite od poplava za 1164 stanovnika naselja Gojanec, Jalkovec i grada Varaždina, a nakon njihova završetka, omogućit će se izgradnja biciklističko-pješačke staze.

Početku radova nazočio je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

-Osim što će se spriječiti poplave, smanjit ćemo eroziju korita rijeke Plitvice, osigurati taj nasip. Grad Varaždin voli se dičiti epitetom grada bicikala, a ovo je, s obzirom da će u drugoj fazi ići i biciklističko-pješačka staza, još jedan doprinos turističkoj ponudi i turističkoj infrastrukturi grada Varaždina – rekao je ministar.

Dodao je da su Varaždinke i Varaždinci jako dugo čekali na uređenje ovog poteza, prve faze dužine 5,5 kilometara.

-Koliko sam u razgovoru i s direktorom Milanom Rezom, ali i s generalnim direktorom Elizabetom Kos iz Uprave za zaštitu voda iz resornog ministarstva razgovarao, nastavlja se, ima planova da širimo na jednu i na drugu stranu uređenje korita rijeke Plitvice. Čestitam na dobro pripremljenom projektu, što će u konačnici pokazati puno benefita i za ljude koji žive na ovom području, ali i za širi krug ljudi, odnosno osobe koje će gravitirati ovom području, upravo radi sadržaja kojih će zahvaljujući ovom projektu biti na ovom području – naglasio je Habijan.

Ukupna vrijednost projekta je 2 milijuna eura, objasnio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, od kojih je 1,5 milijuna bespovratnih eura iz EU sredstava.

-Na ovome mjestu podići ćemo krunu nasipa za otprilike 60 do 80 cm i to sve učiniti u dužini od gotovo 5400 m, pojačati nasip kako bi otprilike tisuću stanovnika na ovom području bilo sigurno, s obzirom da su ovdje prijetili veliki vodni valovi same Plitvice. Na sve ovo što činimo mogućnost je i izgradnje biciklističko-pješačke staze, s obzirom da će kruna biti široka pet metara, ima mjesta da se i za četiri metra naprave predradnje. Hrvatske vode će pripremiti do makadama, a grad Varaždin se može nadograditi sa šetnicom kao i s odgovarajućom urbanom opremom – izjavio je Đuroković.

Rekao je i da se ovim projektom pokazuje da obrana od poplava i urbana rješenja te dobar odnos s prirodom mogu ići zajedno.

-Plitvica će nadalje mirno teći, ali više neće moći prijetiti našim građanima – zaključio je Đuroković.

Projekt „Uređenje Plitvice od Varaždina do Gojanca” provodi se temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO-a, a odobren je od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

www.sjever.hr 22.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.