Now Reading:
Gradonačelnik Gregurović primio učenike Srednje škole Krapina: Film koji su napravili vrijedan je doprinos obilježavanju 830. rođendana Grada
Full Article 4 minutes read

Gradonačelnik Gregurović primio učenike Srednje škole Krapina: Film koji su napravili vrijedan je doprinos obilježavanju 830. rođendana Grada

Gradonačelnik Grada Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović u utorak je u Gradskoj vijećnici priredio prijam za učenike Srednje škole Krapina koji su napravili film na njemačkom jeziku o gradu Krapini, naziva „Eine Ansichtskarte from Krapina („Razglednica iz Krapine”), i na taj način sudjelovali u obilježavanju 830. obljetnice Grada Krapine. S učenicima su na prijmu bili i njihova mentorica Jasna Sutlović-Pogačić, prof., te ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan.

Gradonačelnik im je svima tom prilikom dodijelio zahvalnice.

– Učenici su se aktivno uključili prošle godine, kada smo obilježavali 830 godina Grada, te su pripremili film o našem gradu i to je jedan njihov hvalevrijedan doprinos našem obilježavanju velike gradske obljetnice – rekao je Gregurović.

Mentorica Jasna Sutlović-Pogačić, prof., kazala je kako je cilj bio s učenicima Opće i Prirodoslovno-matematičke gimnazije napraviti film kao poklon Gradu za veliku obljetnicu, 830. rođendan.

– Htjeli smo prikazati ljepote našega grada i pružiti jedan drugi pogled i drugu perspektivu svim posjetiteljima grada Krapine, domaćim ili stranim turistima, prvenstveno onima iz njemačkog govornog područja jer je Njemački naš predmet, a željeli smo, naravno, i naše sugrađane potaknuti da promisle i uživaju u našoj viziji ovoga našeg krasnog grada – istaknula je mentorica i dodala da je u filmu objedinjeno iskustvo koje su učenici stekli tijekom četiri godine u projektnoj nastavi.

Sakupljali su ga provođenjem različitih dvojezičnih radionica kreativnog pisanja, poezije i slično, ali i stalnim sudjelovanjem u tradicionalnom Danu integrirane nastave, posvećenog Ljudevitu Gaju.

– Obrađivali smo neke međupredmetne teme, povezivali smo Hrvatski, Njemački i Povijest kao predmete. U filmu dolaze do izražaja kreativnost i visoka motiviranost naših učenika, njihove izuzetne komunikacijske vještine i poznavanje novih digitalnih tehnologija. Tu je i njihova velika spremnost i predanost da se uopće upuste u jedan takav posao i višemjesečni rad – naglasila je profesorica te zahvalila ravnatelju i gradonačelniku i njegovim suradnicima na podršci.

Ravnatelj Ivica Rozijan kazao je kako mu je drago što su učenici Srednje škole Krapina jednim radom pridonijeli važnosti postojanja Krapine, kao povijesnog, kulturnog, obrtničkog i gospodarskog središta.

– Još 1912. godine krajem kolovoza u Krapini je profunkcionirala mala gimnazija u kojoj su na početku radili svećenici i franjevci koji su mogli obrazovati seoski puk grada Krapine i okolice koji se vrlo brzo počeo razvijati, tako da su nakon nekoliko godina ‘stranjska’ djeca morala plaćati određenu školarinu da bi mogla u Krapini polaziti školu. Godine 1823. nakon požara u samostanu izgubili su se neki dokumenti koji dijele tu povijesnu poveznicu, međutim na uporno traženje Krapinčana zemaljska vlada je 1907. godine donijela odluku o osnivanju male realne gimnazije u Krapini. Uz sve to, važan je podatak da od 1846. u ovom sjeverozapadnom dijelu Hrvatske je jedina bila takozvana nedjeljna škola za naučnike i pomoćnike za razvoj poduzetništava. To nam govori da je uzrečica da su „Zagorci rođeni s malom maturom”, istinita – ispričao je ravnatelj Rozijan.

Istaknuo je da je neraskidiva veza obrazovanja u Krapini i samoga Grada Krapine jer Srednja škola Krapina sa svojih više od 900 učenika sudjeluje u brojnim događajima kao partner Gradu.

– Učenici dolaze iz svih dijelova Krapinsko-zagorske županije i upravo se oni slijevaju svakodnevno u Krapinu, što dodatno pridonosi našoj prepoznatljivosti. Nadamo se da će se suradnja s Gradom razvijati na tako velikoj razini i u budućnosti – poručio je Rozijan.

Angažman učenika

Leona Ormuž, koja je sudjelovala u izradi filma, kazala je kako je on pregled aktivnosti kojima su se bavili tijekom četiri godine srednjoškolskog obrazovanja, dok je Nika Majsec istaknula da je bila zadužena za dio o Muzeju krapinskih neandrtalaca, preporučivši budućim generacijama da nastave ovaj projekt te da dalje veličaju Muzej i Krapinu u cijelome svijetu.

Ivona Herout je, govoreći o radionici poezije, kazala da je riječ o poeziji na hrvatskom i njemačkom jeziku, budući da je i Ljudevit Gaj govorio oba jezika, a upravo je tako i nastala pjesma „Ponad grada”, inspirirana legendom o Čehu, Lehu i Mehu i njihovoj sestri Vileni.

Župnu crkvu sv. Nikole biskupa u videu je predstavila Karla Kunštek koja je lani proslavila 120. obljetnicu izgradnje, dok je Tea Poslon svoj dio u filmu posvetila Galeriji grada Krapine koja je prošle godine obilježila 30. obljetnicu. Zadatak Saše Vidović pak je bio uokviriti cijeli film, spojiti ga u smislenu cjelinu i obogatiti ga glazbom. U izradi filma sudjelovali su i učenici Antonio Gradečak i Hrvoje Pongračić.

sjever.hr
05.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.