Now Reading:
Dubravka Šuica u Varaždinskoj županiji: Vi ste izvrstan primjer korištenja europskih fondova
Full Article 4 minutes read

Dubravka Šuica u Varaždinskoj županiji: Vi ste izvrstan primjer korištenja europskih fondova

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u četvrtak je posjetila Varaždinsku županiju, a u Županijskoj palači ugostio ju je župan Anđelko Stričak sa suradnicima.

Predstavili su joj projekte koji potiču ravnomjeran razvoj cijele županije, stvaraju sustav jednakih šansi, potiču digitalnu transformaciju u gospodarstvu, podižu kvalitetu zdravstvene skrbi žitelja, standarde u poljoprivredi, turizmu i zaštiti okoliša te sigurnost i mobilnost, a koji se financiraju iz fondova Europske unije.

-Prvi je ovo posjet dužnosnika Europske komisije Varaždinskoj županiji i to odmah u rangu potpredsjednice Europske komisije. Stoga zahvaljujem Dubravki Šuici na njenom posjetu koji je samo još jedna potvrda europske potpore Varaždinskoj županiji – rekao je župan.

Istaknuo je kako vjeruje da svi polako uviđamo koje su prednosti članstva Republike Hrvatske u euroatlantskim asocijacijama; od članstva u NATO savezu, Europskoj uniji te od prošle godine i članstva u Schengenskom prostoru i eurozoni.

-Upravo zahvaljujući članstvu u Europskoj uniji i njenim fondovima, Varaždinska županija je veliko gradilište. Sve one investicije na koje se čekalo 20 ili 30 godina se realiziraju. U proteklih desetak godina, Varaždinska županija je iz fondova Europske unije povukla oko 440 milijuna eura. Osim kvalitetnog korištenja sredstava iz europskih fondova, posebno valja naglasiti kako su naših devet srednjih te pet osnovnih škola nositelji 16 Erasmus akreditacija, najviših priznanja na nacionalnoj razini koje dodjeljuje Agencija za mobilnost i programe EU-a. Zahvaljujući tome, 1.600 učenika, učitelja i profesora moći će stjecati dodatna dragocjena znanja i vještine diljem Europe. Sve te investicije, projekti i programi koji se provode na području Varaždinske županije pozicioniraju nas kao jednu od vodećih županija u Republici Hrvatskoj, a sve s krajnjim ciljem osiguranja što boljeg, kvalitetnijeg i sigurnijeg života našim građanima – rekao je župan Stričak.

Dodao je kako vjeruje da će, u suradnji sa svim institucijama, eurozastupnicima i predstavnicima Europske komisije, u tome uspjeti i nastaviti tim smjerom.

-Veselimo se svakoj suradnji, ali isto tako i novoj financijskoj omotnici Europske komisije – zaključio je Stričak.

Dubravka Šuica, koja je u Europskoj komisiji zadužena za demografiju i demokraciju, naglasila je da su zelena i digitalna tranzicija evidentne, kako u Europi, tako i u Varaždinskoj županiji te dodala da postoji i treća, a to je demografska tranzicija.

-Ta tranzicija nije na početku ovog mandata Komisije kao takva naglašena, ali je naglašena samom činjenicom da je prvi put u povijesti Europske komisije osnovan portfelj demografije, premda je demografija isključiva nadležnost zemalja članica prema ugovoru osnivanja Europske unije. Svjesni smo da su trendovi takvi kakvi jesu, da su stope nataliteta niske i da je postignuće veliko, da živimo puno dulje, tako da više Europu, pa ni Hrvatsku, ne zovemo kontinentom starenja, nego kontinentom dugovječnosti – kazala je Šuica dodajući da na taj način žele poslati pozitivan signal.

-Živimo deset godina dulje u zadnjih 50 godina. Ti trendovi su i u Hrvatskoj i stoga moramo razmišljati što ćemo učiniti dobro s tih ekstra poklonjenih deset godina, na koji način ćemo se prema tim godinama odnositi i hoćemo li taj naš ljudski kapital koji postoji dobro upotrijebiti, kako bismo bili konkurentni, kako bismo se nosili s ostalim dijelovima svijeta, prije svega mislim na Kinu, Indiju, Ameriku – izjavila je Šuica.

Istaknula je da je Varaždinska županija izvrstan primjer korištenja europskih fondova te da je i Republika Hrvatska maksimalno iskoristila sredstva iz fondova.

-Nova omotnica je upravo u pripremi. Imali smo prije tjedan dana na koledžu povjerenika, reviziju višegodišnjeg financijskog proračuna. Za sada sve ide svojim tijekom, nema nikakvih manjkova i viškova i sve u svemu, zemlje članice slijede i koriste novac na najbolji mogući način. Sve ide u smjeru boljeg života građana, prosperiteta, ali i očuvanja demokracije – kazala je Šuica.

Posebno je naglasila kako demokraciju moramo braniti i njegovati te da su treća komponenta gdje će se nešto više novca potrošiti u sljedećem razdoblju obrana i sigurnost.

-To je sada tema broj jedan, moramo se pripremati, ne da bismo ratovali, nego da budemo stabilni i da bismo NATO držali kao najjači savez. No ne samo NATO, nego i pojedinačne zemlje članice moraju jačati svoju obranu i to čini Hrvatska s nabavkom aviona i s ostalim aktivnostima koje su u tijeku – završila je Šuica.

Nakon sastanka u Županiji, Šuica je u društvu župana Stričaka i suradnika obišla dvorac Šaulovec u Črešnjevu koji je središte budućeg Europskog centra za darovite – Centra izvrsnosti Varaždinske županije.

a.kučić/sjever.hr
29.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.