Now Reading:
Župan Posavec: Prošla je godina bila izazovna, s nekoliko elementarnih nepogoda, ali operativne snage civilne zaštite bile su koordinirane i efikasne
Full Article 4 minutes read

Župan Posavec: Prošla je godina bila izazovna, s nekoliko elementarnih nepogoda, ali operativne snage civilne zaštite bile su koordinirane i efikasne

Informacija o zadaćama utvrđenim Programom aktivnosti RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, analiza prošlogodišnje protupožarne sezone te usvajanje plana aktivnosti Stožera civilne zaštite Međimurske županije u pripremi protupožarne sezone u ovoj godini, bile su neke od tema 12. sjednice Stožera održane u utorak.

Župan Matija Posavec izjavio je da je prošla godina bila vrlo izazovna, s nekoliko elementarnih nepogoda te da su svi izazovi riješeni vrlo uspješno, a članovi Stožer civilne zaštite bili su maksimalno koordinirani i efikasni u suočavanju sa svim problemima, o čemu govore brojke.

-Imali smo više intervencija nego godinu prije, a gotovo dvostruko manje požara nego godinu prije, to pokazuju službene brojke. Treći je mjesec, kreće sezona radova na otvorenom, kreće proljeće, ljeto, a mi se u pravilu od četvrtog mjeseca gotovo svake godine suočavamo s proglašenjem neke elementarne nepogode. Prema tome, uz usvajanje dokumenata civilnog stožera također trebamo proanalizirati sve ono što nas očekuje kako bi se mogli pripremiti. Na temelju dosadašnjeg iskustva, rezultata, ne sumnjam da će to tako i biti – rekao je Posavec.

Od ostalih aktivnosti, župan je spomenuo izgradnju Centra Hrvatske gorske službe spašavanja na prostoru bivše vojarne koji je u završnoj fazi.

-Jednako tako, nastavljaju se investicije u izgradnji nasipa na području Gornjeg Hrašćana, odnosno Pušćina, odnosno na području grada Mursko Središće gdje je Međimurska županija Hrvatskim vodama dodijelila jedan dio zemljišta kako bi oni na jednom prostoru mogli dodatno zaštiti potencijalnu nabujalu Muru ili Dravu, ovisno o situaciji koja nas očekuje. Znate i sami da je to vrlo nepredvidljivo, ali bolje da ulažemo u preventivu, bolje da spriječimo nego da se kasnije suočavamo s velikim štetama, a velikih šteta nije bilo prošle godine s obzirom na nekoliko elementarnih nepogoda koje su nas zadesile – istaknuo je Posavec.

Ujedno je pohvalio sve sastavnice Stožera, osobito Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije, ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava koje su, prema županovim riječima doista organizirane na terenu, a pohvale je uputio i svima drugima koji predano rade, od Crvenog križa, HGSS-a i ostalih do javnih tvrtki i ustanova.

O prošlogodišnjoj protupožarnoj sezoni izvijestio je županijski vatrogasni zapovjednik Robert Meglić koji je naglasio da je u odnosu na 2022. godinu broj intervencija lani povećan.

-Tako je 2022. godine bilo 1020 intervencija, a prošle godine 1148, što je povećanje za 128 intervencija. Imali smo 193 požara, što je manje u odnosu na 2022. godinu kada ih je bilo 389, a bile su i 522 tehničke intervencije, dok ih je godinu ranije bilo 207. Imali smo lani i 433 ostale intervencije, što je više u odnosu na godinu ranije, kada ih je zabilježeno 424 – rekao je Meglić.

Dodao je da je u gašenju požara 30 puta samostalno intervenirala Javna vatrogasna postrojba Čakovec, 102 puta postrojbe DVD-ova s područja Međimurske županije, a zajedničkim snagama intervencije su odradili u 56 slučajeva. Meglić je istaknuo da je najviše intervencija bilo na području grada Čakovca.

-Naši vatrogasci imali su i redovitu dislokaciju, a već godinama odlazimo na otok Ugljan u Zadarskoj županiji i bili su na ispomoći tamošnjim vatrogascima u pet smjena.
Imali smo i jednu izvanrednu dislokaciju bez ljudstva, gdje smo morali pomoći ljudima u Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon olujnog nevremena te smo dislocirali osam električnih agregata – izvijestio je Meglić.

Prema njegovim riječima, međimurski vatrogasci sudjelovali su i u žetvenim aktivnostima, obilazeći polja i pregledavajući kombajne, a obavljali su i redovite preventivne aktivnosti tijekom kojih su obilazili kućanstva i upozoravali stanovnike na moguće opasnosti i neželjene posljedice.

Na sjednici Stožera civilne zaštite Međimurske županije utvrđen je financijski plan za provođenje zadaća iz područja zaštite od požara s naznakom visine troškova upućivanja vatrogasaca i tehnike na dislokacije u priobalni dio Hrvatske te usvojen Plan operativne provedbe programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH za vrijeme turističke i žetvene sezone za Međimursku županiju.

a.kučić/sjever.hr
27.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.