Now Reading:
Gradonačelnik Gregurović i ministar Bačić potpisali Odluku o primopredaji predmeta državne imovine
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnik Gregurović i ministar Bačić potpisali Odluku o primopredaji predmeta državne imovine

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić održao je u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici Grada Krapine sastanak s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem i suradnicima.

Gradonačelnik Gregurović i ministar Bačić tom su prilikom potpisali Odluku o primopredaji predmeta državne imovine na daljnje upravljanje i rješavanje Gradu Krapini.

Gregurović je rekao kako su iz Grada Krapine već nekoliko godina poticali na to da se donese jedan takav zakon što se tiče državne imovine te da mu je drago što je prepoznat problem na koji su ukazivali.

– Ima puno predmeta i naravno da Ministarstvo nema kapaciteta što se tiče ljudskih resursa i potencijala da to sve riješi. Isto tako, činjenica je da, kad se ide u bilo kakve projekte, da li infrastrukturne ili neke druge, bitno je imati riješene imovinsko pravne odnose jer to je praktički preduvjet za izdavanje građevinske dozvole, a kasnije i apliciranje – kazao je gradonačelnik.

Dodao je da se često događa da u Zagorju nema velikih čestica, velikih parcela, ali da je dovoljno da se zbog parcele od nekoliko kvadrata ne može riješiti neki projekt.

– Drago mi je da je donesen takav zahtjev, Grad ima dosta zahtjeva i predmeta, za Grad će dio rješavati Županija. Mi kao Grad preuzimamo, dakle, predmete za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa od fizičkih ili pravnih osoba s područja grada. Mislim da će se taj proces, na takav način, značajno ubrzati, ali i da će se te nekretnine stavljati u funkciju – istaknuo je Gregurović i dodao:

– Često možda se događa da netko, da li turisti, da li netko drugi, dođe u grad pa onda veli, možda negdje nešto vidi neuređeno, neobrađeno: „A, vidi, ovaj Grad ne brine!“, a praktički to nije ni gradska nekretnina – rekao je.

Grad je danas preuzeo četiri predmeta, što se tiče fizičkih i pravnih osoba s područja grada, a na Županiji su predani predmeti za koje je Grad također dao zahtjeve.

– Imamo zahtjev za uređenje jednog dječjeg igrališta, okrupnjujemo zemljište za izgradnju vatrogasnog centra gdje smo riješili praktički sve imovinsko pravne odnose za otkupom zemlje od privatnih, a ostalo je još 10-15 čestica koje su veličine možda do 20 kvadrata, a nije u našem vlasništvu i nismo mogli krenuti dalje dok se to ne riješi – istaknuo je Gregurović.

Ministar Bačić u Gradskoj upravi Krapine istaknuo je kako građani od sada neće morati ići u Zagreb kako bi rješavali imovinsko-pravne odnose na čestici koja ima desetak kvadrata. Rješavanje tih imovinsko-pravnih odnosa nekom građanu Krapine ili pravnoj osobi treba uz neku česticu nekoliko kvadrata kako bi ta čestica bila sukladna prostornom planu, najbolje je da se taj problem rješava u mjestu u kojem se i nalazi, kazao je ministar.

– Rješavanje takvih problema brže će i ažurnije riješiti gradonačelnik i njegovi suradnici, jer je on upoznat u cijelosti sa značajem rješavanja nekretnine i samim time svi takvi predmeti će se rješavati puno brže i, ujedno, jeftinije za same građane – dodao je Bačić.

Ministar Bačić je ujedno naglasio kako je funkcionalna decentralizacija prva faza i tijekom prve dvije godine će se vidjeti kako funkcionira te će se potom krenuti u drugu fazu.

mlpetrinjak/sjever.hr
12.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.