Now Reading:
Projekt vrijedan oko 8 milijuna eura: U Lepoglavi predstavljen Posjetiteljski centar Gaveznica koji će biti pun jedinstvenih atrakcija
Full Article 4 minutes read

Projekt vrijedan oko 8 milijuna eura: U Lepoglavi predstavljen Posjetiteljski centar Gaveznica koji će biti pun jedinstvenih atrakcija

S ciljem popularizacije i prezentacije potencijala prirode, Varaždinska županija u suradnji s Javnom ustanovom „Priroda Varaždinske županije” provodi nekoliko projekata, a jedan od njih je izgradnja i uređenje Posjetiteljskog centra Gaveznica, za koji je dovršena projektno-tehnička dokumentacija, a koji se realizira uz podršku Grada Lepoglave.

Riječ je o jedinstvenom lokalitetu u Hrvatskoj koji je još 1998. godine zaštićen kao šesti geološki spomenik prirode. Podsjetimo, na toj se lokaciji nalazi jedini sačuvani fosilni vulkan u državi, kao i jedino nalazište poludragog kamena ahata.

Projekt izgradnje Centra za posjetitelje, procijenjene vrijednosti oko 8 milijuna eura, u četvrtak su novinarima predstavili predstavili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Marijan Škvarić i ravnateljica Javne ustanove Sanja Kopjar.

-Naš cilj je prezentirati posebnost i vrijednost ovog jedinstvenog lokaliteta u Hrvatskoj, a projekt sa zadovoljstvom možemo predstaviti jer je dovršena projektno-tehnička dokumentacija. Za njezinu izradu je naša Javna ustanova Priroda osigurala gotovo 120.000 eura bespovratnih sredstava po natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Centar za posjetitelje će biti izgrađen na lokaciji postojećeg manjeg objekta u neposrednoj blizini samog zaštićenog područja. Prostirat će se na oko 1.300 kvadrata, imat će dvije etaže i podrum, a najveći dio će odnositi na interpretacijski postav, odnosno edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje – rekao je Stričak.

Posebno je naglasio da će posjetitelji moći uživati u mnoštvu atrakcija.

-Primjerice, moći će doživjeti erupciju i izlijevanje lave, doznati kako je izgledao pradavni lepoglavski vulkan. Uređena će biti „soba ahata“, a ovdje će biti i „svemirska vaga“ – kazao je župan.

Dodao je da će projekt biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova, na odgovarajući natječaj.

-Njegova izgradnja će izravno doprinijeti posjećivanju same Gaveznice, ali i okolnog područja Ivanščice. Ovaj projekt predstavlja i potencijalno ulaganje u budući park prirode na ovome području, a s ciljem da se uspostavi sustav posjećivanja i edukacije te da se prirodna baština koristi na održiv način – istaknuo je župan Stričak.

Gradonačelnik Škvarić naglasio je kako sve ono što postoji na toj lokaciji nema značaj samo za Lepoglavu, već prelazi lokalnu, regionalnu i županijsku razinu.

-Možemo reći da je to nacionalna, pa i svjetska razina. Kada govorimo o Gaveznici, govorimo o šestom geološkom spomeniku prirode u Hrvatskoj te da je to jedino nalazište ahata u Republici Hrvatskoj i fosilni vulkan kojega nitko drugi u tom dijelu nema. To je bilo i područje kamenoloma, pa smo morali čistiti naslage smeća, ali napravili smo projekt, sadržaj na kojega trebamo biti ponosni. Ne možemo govoriti o nekakvom gospodarskom smislu jer to je poludragi kamen ahat, nisu zlato i dijamanti koje bi mogli unovčiti, no značaj je u obrazovnom dijelu. Puno je školske djece došlo u Gaveznicu i dobili su informacije o mineralogiji i geologiji – rekao je Škvarić.

Spomenuo je i znanstveni značaj istaknuvši da su zahvaljujući lepoglavskom ahatu mnogi stručnjaci došli u Lepoglavu i analizirali sustav iz čega su proistekli brojni radovi.

-Naravno, ipak gledamo da sve ono što uspijete napraviti da privučete ljude, to je neki turistički značaj, ne samo za Lepoglavu nego i cijelu županiju, a kada je turizam u pitanju tu je ipak i gospodarstvo povećane nove vrijednosti. Još jednom zahvaljujem Županiji što je zajedno s Gradom Lepoglavom prepoznala značaj tog projekta, da imamo na našem prostoru takvu vrijednost, naš lepoglavski ahat, da razvijamo taj projekt tako da to bude Centar za posjetitelje, gdje će svi moći doći uživati i dobiti mnoge dodatne informacije koje njima trebaju. Nadam se da će to biti kruna aktivnosti koje smo sada definirali u okviru ovoga prostora – zaključio je Škvarić.

Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije kazala je kako je od samog proglašenja zaštite, lokalna sredina prepoznala vrijednost i važnost ovog područja.

-Ono je već u prvih deset godina od proglašenja zaštite uređeno za prihvat i vođenje posjetitelja. Tako da već više od deset godina ovdje imamo prihvat posjetitelja. Naša dosadašnja iskustva pokazuju da postoji veliki interes posjetitelja da upoznaju ovu vrijednost. Stoga je projektiranje posjetiteljskog centra bio logičan nastavak svih naših dosadašnjih aktivnosti – rekla je Kopjar.

Dodajmo i da će u Posjetiteljskom centru, uz edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje, biti uređeni multifunkcionalna dvorana za organizaciju konferencija, tribina ili radionica, suvenirnica, manji ugostiteljski prostor, radni prostori za zaposlene i drugi sadržaji.

Centar jezamišljen kao mjesto u kojem će se uz pomoć modernih tehnologija, na zanimljiv način prezentirati vulkani, njihov postanak, vulkanske stijene, ahati, a uz to će biti predstavljene i teme o georaznolikosti i bioraznolikosti Varaždinske županije.

a.kučić/sjever.hr
25.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.