Now Reading:
Konferencija projekta „SMART BIZZ” u školi u Budinščini: Cilj je bio opremiti školu te razvijati STEM vještine učenika i učitelja
Full Article 4 minutes read

Konferencija projekta „SMART BIZZ” u školi u Budinščini: Cilj je bio opremiti školu te razvijati STEM vještine učenika i učitelja

U prostorima Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina na Dan otvorenih vrata, 17. siječnja, održana je konferencija projekta „SMART BIZZ – SMART Budinščina za Zadrugu i Zajednicu” koji škola provodi od 1. rujna 2022. do 1. siječnja 2024. godine.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam EGP-a uz pomoć provoditelja na razini države Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, u vrijednosti od 322 tisuće eura.

Koordinatorica projekta i ravnateljica Škole Renata Kreber-Mikšaj istaknula je dobru suradnju s domaćim i inozemnim partnerima, rekavši da je prvi partner na projektu bila Udruga Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv” iz Zagreba.

– Lijepu suradnji imamo i s GeoCampom iz Islanda s kojim smo u konstantnoj komunikaciji kroz niz radionica i posjeta, što onih kada su nas educirali kod nas u školi, a i onog kada smo u okviru projekta proveli pet dana na Islandu i educirali se u nizu STEM aktivnosti – rekla je ravnateljica Kreber-Mikšaj i dodala da školski STEM tim broji osam učitelja.

Osim edukacija, rekla je ravnateljica, cilj projekta bio je opremanje škole kroz Program borbe protiv siromaštva.

– Opremili smo dvije učionice od poda do stropa s kompletnom opremom, od pametne opreme do IKT aplikacija, što se moglo vidjeti na Danu otvorenih vrata, gdje su djeca prezentirala. Baza projekta bila je naša učenička zadruga Mašlinek na kojoj radimo već par godina i u ovom brdsko-planinskom području Budinščine razvijamo niz produkata i proizvodimo što u vrtu, što kroz našu redovnu nastavu i izvannastavne aktivnosti. Ovo je vrijedan projekt, no osim edukacija i opreme, bogatstva, koja se tiču komunikacije te odnosa s partnerima i dobavljačima, a bilo ih je puno, od neizmjerne su vrijednosti – zaključila je Kreber-Mikšaj.

Radionice

Kako je rekla Jovanka Grahovac, koordinatorica iz Otvorene računalne radionice „Svi smo protiv” Zagreb, provodile su se radionice kao što su „Robotika”, „Mali znanstvenik”, „Eko laboratorij” i druge.

– Podučavali smo učitelje kako se sa STEM-om ustvari radi, izrađivali smo sušare za bilje i slično. To su najprije sve radili učitelji, a onda smo mi bili mentori, gdje su učitelji radili s učenicima, a naši izvoditelji su bili mentori učiteljima – kazala je Grahovac.

Božica Crljen iz tvrtke Klara gardening koja je na projektu surađivala kao dobavljač opreme istaknula je da je djelatnicima tvrtke bilo veliko zadovoljstvo doprinijeti projektu.

– Projekt je izuzetno kvalitetan i sadržajan i cilj mu je razvijati STEM vještine učenika, a i nastavnika. U tom smislu drago nam je da smo sudionici uvođenja naprednih novih tehnologija u obrazovni proces, konkretno radi se o uzgoju bilja na visoko tehnološkom proizvodu, gdje će se razvijati znanja i vještine u STEM području, u uzgoju bilja. Ovaj sustav je jedna infrastrukturalna stepenica iznad od one praktične nastave u kojoj sam ja sudjelovala, recimo sijanju zrna graha u čašici, što je dobar primjer praktične nastave, ali na ovakvim nastavnim alatima onda se ta presadnica može dovesti do konačnog zrelog ploda, a učenici mogu vidjeti sve faze razvoja, mogu isprovocirati i nepovoljne uvjete rasta da vide što će se dogoditi – rekla je Crljen.

Osim što je bio poučan, učenicima je ovaj projekt bio vrlo zanimljiv.

– Jako nam je bio zanimljiv ovaj projekt, voljeli bismo sudjelovali u još ovakvih radionica. Jako nam je zanimljivo bilo to što smo radili, a radili smo i nešto fizičkih poslova vani u školskom vrtu. Većinom smo govorili o fizici, kemiji, biologiji… Bio sam na raznim radionicama iz fizike, radili smo mjerila za vrijeme, smjer vjetra i slično – rekao je učenik Lovro Kovačić iz 7. a razreda.

Dodajmo da je konferenciji prisustvovala i direktorica tvrtke LunarTech d.o.o., partnera na projektu SMART BIZZ, Gordana Mrković.

mlpetrinjak/sjever.hr
17.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.