Now Reading:
U Krapinsko-zagorskoj županiji obilježen Svjetski dan šećerne bolesti: u Hrvatskoj je lani bilo gotovo 390.000 osoba s dijabetesom
Full Article 2 minutes read

U Krapinsko-zagorskoj županiji obilježen Svjetski dan šećerne bolesti: u Hrvatskoj je lani bilo gotovo 390.000 osoba s dijabetesom

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Savjetom za umirovljenike i osobe treće životne dobi KZŽ i Udrugom oboljelih od dijabetesa Krapina organizirala je stručno predavanje u srijedu, 15. studenoga 2023. godine, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije.

Šećerna bolest četvrti je vodeći uzrok smrti s udjelom od 7,11 posto u 2021. godini. Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2022. godini bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti.

Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500 tisuća.

Stručno predavanje vodio je Nenad Bratković, magistar nutricionizma, univ. magistar fitofarmacije i dijatoterapije, dipl. sportski nutricionist.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se u cilju podizanja globalne svijesti o šećernoj bolesti (dijabetesu) čije stope pobola i smrtnosti neprestano rastu.

Dijabetes se ne može izliječiti, ali se može kontrolirati te se time smanjuje utjecaj bolesti na kvalitetu života. Ranim prepoznavanjem šećerne bolesti i pravodobnim učinkovitim liječenjem može se u znatnoj mjeri utjecati na tijek dijabetesa.

Upravo je cilj navedenog stručnog predavanja bio ukazati na važnost pravilne prehrane i osvijestiti sudionike kako pojedine namirnice mogu poboljšati ili pogoršati tijek određenih bolesti ili zdravstvenih stanja, zbog čega je nužno u svakodnevnoj prehrani pravilno odabrati namirnice.

Stručnom predavanju prisustvovali su zdravstveni djelatnici, starije osobe, predstavnici Krapinsko-zagorske županije i Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi Krapinsko-zagorske županije, stručni radnici i drugi.

foto: kzz.hr
sjever.hr
16.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.