Now Reading:
U Krapini predstavljen projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“: Edukativne modele koji pokazuju prirodne nepogode pogledao i župan Kolar
Full Article 4 minutes read

U Krapini predstavljen projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“: Edukativne modele koji pokazuju prirodne nepogode pogledao i župan Kolar

Ravnateljstvo civilne zaštite provodi projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ u sklopu kojeg se educira i podiže svijest javnosti, posebno djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Nositelj projekta je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom.

Projekt je predstavljen na igralištu Osnovne škole Ljudevit Gaj u Krapini. Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Miro Klasiček rekao je kako smo svjedoci  takvih događaja kako u svijetu tako i kod nas, potrebna je promjena iz reaktivnog načina u proaktivni način djelovanja. Sam projekt je financiran kroz Operativni program konkurentnosti i kohezije iz Europske unije, u iznosu od 2 milijuna eura. Nabavljeni su edukacijski materijali, priručnici za učitelje, edukativni modeli i ono što je najatraktivnije, a to je simulator potresa. Taj simulator je u cijelosti napravljen u Republici Hrvatskoj, a vrijednost mu je otprilike pola milijuna eura – istaknuo je Klasiček.

Ovdje iza nas se nalazi šator u kojem se nalaze edukativni modeli koji djeci pokazuju prirodne nepogode, potres, eroziju tla i poplavu. Pokazuje im se kako do tih prirodnih nepogoda dolazi, ali im se i objašnjava na koji način se te prirodne nepogode mogu spriječiti, nadalje je pojasnio Klasiček.

Učenica trećeg razreda Mila Ranogajec bila je jako zadovoljna onime što je vidjela.

-Vidjeli smo mnoge pokuse koje su nam pokazali oni koji rade ovdje i učili smo o obranama od poplave, vidjeli smo kako spriječiti poplave, kako se rade brane i kako pomoći ugroženim ljudima. Osim poplave, naučili smo i što sve trebamo ponijeti sa sobom kada smo u šumi, a to su prva pomoć, hrana i piće da bi mogli kampirati ili biti tamo. Otkrila sam da kada pada jaka kiša da se mogu dogoditi veće poplave, a tamo gdje je tanja zemlja tamo može lakše doći i do poplava – naglasila je Ranogajec.

Edukativne modele koji pokazuju prirodne nepogode razgledao je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i kazao kako je riječ o izuzetno dobroj i kvalitetnoj prezentaciji, onoga što priroda može napraviti i koliko je snažna.

-Ovdje se zorno može vidjeti kakve sve mogu biti posljedice i to je neusporedivo interesantnije, nego da smo, primjerice, podijelili letke koje bi djeca trebala pročitati sama ili uz pomoć odraslih. Nadam se da je svima jasno da klimatske promjene itekako utječu na elementarne nepogode, na vrijeme, prirodu i na nas ljude, a da su posljedice sve veće. Nažalost, mi u Zagorju smo u posljednjih nekoliko godina po svakom ovom modelu doživjeli takvu elementarnu nepogodu. Svaka od njih ostavila je velike posljedice i morali smo uložiti ogroman novac da ih saniramo – naglasio je župan.

Dodao je da je Županija mnogo ranije nego što se pokazalo kakve štete mogu napraviti klimatske promjene ulagala u retencije, čime su poplave na području Krapinsko-zagorske županije smanjene za 80 posto.

-To su bila ciljana, planirana ulaganja i sada vidimo kakav je to odličan rezultat dalo, naravno u suradnji s resornim ministarstvom, s Hrvatskim vodama i našim hitnim službama. Sve ono što se događa, moramo s našim stručnim službama i resornim ministarstvima analizirati i odmah povlačiti konkretne poteze kako bismo zaštitili, prije svega, zdravlje i živote naših ljudi, a nakon toga i imovinu – rekao je Kolar.

U Krapinsko-zagorskoj županiji hitne službe su izuzetno kvalitetne i Županija puno ulaže u njihovo opremanje i edukaciju.

Neke stvari ne možemo predvidjeti, ali možemo raditi na stručnom osposobljavanju i opremanju tih hitnih službi, da kada se dogodi takva nepogoda posljedice budu što manje – zaključio je Kolar.

i.belošević/sjever.hr 16.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.