Now Reading:
Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti: U Varaždinskoj županiji registrirano 14.551 osoba s dijabetesom, samo u prošloj godini 1239
Full Article 2 minutes read

Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti: U Varaždinskoj županiji registrirano 14.551 osoba s dijabetesom, samo u prošloj godini 1239

Članovi Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin, u suradnji sa Savjetom za zdravlje Varaždinske županije te Centrom za dijabetes Opće bolnice Varaždin, povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, organizirali su sada već tradicionalnu javnozdravstvenu akciju besplatnog mjerenja razine šećera u krvi, a sve s ciljem podizanja svijesti o šećernoj bolesti koju sve više nazivaju bolest „tihi ubojica“.

Uz besplatno mjerenje razine šećera u krvi, građani su mogli dobiti i savjet o prehrani i regulaciji šećerne bolesti, a uz to prezentiran je i rad Centra za dijabetes Opće bolnice Varaždin, kao i aktivnosti Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin.

Glavna sestra u Centru za dijabetes Opće bolnice Varaždin Ružica Božičević upozorila je na zabrinjavajuće podatke o broju oboljelih.

U posljednjih 20-tak godina broj oboljelih od šećerne bolesti se utrostručio. U Hrvatskoj imamo više od 375 tisuća registriranih osoba koje boluju od dijabetesa, a gotovo 200 tisuća njih još niti ne zna da boluje od te bolesti. Samo u prošloj godini u Varaždinskoj županiji imali smo 1239 osoba s novootkrivenom šećernom bolesti, a ukupno u našoj županiji imamo registrirano 14.551 osobu s dijabetesom. Najčešći uzroci bolesti su pretilost, loše prehrambene navike, sjedilački način života – upozorila je Ružica Božičević naglasivši kako u Općoj bolnici Varaždin djeluje Centar za dijabetes gdje pacijenti, između ostalog, dobivaju i stručnu pomoć vezanu uz zdrav način života koji uključuje edukaciju o terapiji, prehrani, fizičkim aktivnostima i drugo.

Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin na području Varaždinske županije djeluje već 56 godina i okuplja 150 članova.

-Tijekom godina naše aktivnosti usmjerene su u organizaciju ovakvih javnozdravstvenih akcija, prvenstveno uz Hrvatski dan šećerne bolesti, te Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog. Usmjerene su i prema edukaciji naših članova u vidu raznih predavanja i radionica o samoj bolesti, ali i važnosti pravilne prehrane i fizičke aktivnosti, a već dugi niz godina održavamo i vježbe na našim varaždinskim bazenima. Osnovni cilj je podučiti ljude da počnu razmišljati o svom zdravlju i čuvati ga. Bolest nas u ničemu ne ograničava – rekla je predsjednica Društva Antonija Brlek.

sjever.hr 11.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.