Now Reading:
Za participativni proračun za mlade Grad Varaždin je osigurao 13.300 eura – mladi predstavili svoje projekte
Full Article 3 minutes read

Za participativni proračun za mlade Grad Varaždin je osigurao 13.300 eura – mladi predstavili svoje projekte

U P4 Centru za mlade i nezavisnu kulturu u petak je upriličeno predstavljanje prijedloga projekata za participativni proračun za mlade za 2023. godinu.

Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina će u razdoblju od 10. do 26. studenoga 2023. godine provesti putem službenih Internet stranica Grada online izbore za najbolje projekte mladih koji će biti financirani iz gradskog proračuna. Pravo glasa imat će mladi Varaždinci od 15 do 30 godina s prebivalištem, odnosno boravištem na području Grada Varaždina.

Cilj je privući mlade i zainteresirati ih za participaciju u donošenju odluka o raspodjelu sredstava iz proračuna za mlade te ih motivirati da se odluče glasati za, pa njihovom mišljenju, najbolje projekte. Na temelju prikupljenih glasova i rezultata izbora, gradonačelnik Neven Bosilj donijet će konačnu Odluku o odabiru i dodjeli sredstava.

Participativni proračun je nastao iz inicijative mladih jer su oni željeli prijavljivati svoje programe i određivati koji će se programi izvoditi, podsjetila je pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

-Participativni proračun je zaživio i on ide i ove godine i za njega je osigurano 13.300 eura. Mladi će na temelju prijava i projekata koji će biti predstavljeni, za njih glasati i o njima sami odlučiti. U početku smo se u nekim segmentima tražili i mi i oni, međutim uvidjeli smo da mi moramo odraditi administraciju, a ostalo treba pustit njima i tu onda oni dolaze do izražaja – izjavila je pročelnica.

Dodala je da mladi imaju drugačiji pogled od onog iz perspektive gradske uprave.

-Odlučili smo pustiti ih jer vidimo da je to svake godine sve bolje i vjerujem da će biti još bolje. Pokušavamo naći sinergiju, jer su tu njihove ideje plus naše i onda se negdje pokušavamo naći i potiču nas da razmišljamo van naših granica. Ta sinergija jako dobro funkcionira i nadamo se da ćemo u tom trendu nastaviti i ubuduće – zaključila je Vusić.

Jedan od ukupno šest prijavljenih i prezentiranih projekata je i onaj Udruge V.U.K., a predsjednica udruge Lea  Labaš na pitanje zašto su važni mladi, njihove ideje i projekti odgovorila je da je ovo inicijativa koju mladi mogu sami predložiti, provoditi i birati projekte koje žele da se provode u Varaždinu, tako da imaju sadržaje u svim područjima u kojima su već aktivni.

-Važno je mladima dati glas. Iz našeg iskustva vidljivo je da su mladi aktivni, barem u ovom našem „balončiću”. Vole sudjelovati, žele se aktivirati na sve načine i čini nam se da je iz godine u godinu ovaj participativni proračun sve bolje osmišljen i koordiniran. Smatram da uvijek ima prostora za napredak, posebice u političkoj aktivaciji, da budu odgovorni građani i iako postoji neka vrsta apatije, ali trudimo se i tu ih aktivirati, educirati i potaknuti ih da budu motiviraniji sudjelovati u tome – kazala je Labaš.

Istaknula je kako su mladi vrlo zahvalni na dugogodišnjoj podršci Grada Varaždina, ali da ima prostora za još bolju komunikaciju i suradnju.

-Sve u svemu, zadovoljni smo jer bez njih ovo ne bi moglo funkcionirati sve ove godine – zaključila je Labaš.

a.kučić/sjever.hr
10.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.