Now Reading:
Varaždinska županija među vodećima po povučenom EU novcu – najveći projekti: Centralni operacijski blok OB Varaždin, dva centra kompetentnosti, nova zgrada ZJZ-a…
Full Article 2 minutes read

Varaždinska županija među vodećima po povučenom EU novcu – najveći projekti: Centralni operacijski blok OB Varaždin, dva centra kompetentnosti, nova zgrada ZJZ-a…

Varaždinska županija je druga najbolja županija u 2022. godini po povučenim sredstvima po stanovniku, 685,35 kuna, odnosno 6,65 posto od ukupno povučenih sredstava svih županija, pokazala je analiza Župan.hr-a napravljena iz podataka Ministarstva financija, odnosno konsolidiranih proračuna županija. A evo i koji su najvažniji projekti.

Ova 2023. godina je povijesna za zdravstvo Varaždinske županije. Nakon otvorenja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Varaždin, u rujnu je svečano otvoren Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama. Započela je realizacija najvećeg EU projekta, izgradnje novog objekta Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin vrijednog 45 milijuna eura, koja se sufinancira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Pokrenut će biti natječaj za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo.

U obrazovanju je u tijeku izgradnja i opremanje dva regionalna centra kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi, ukupne vrijednosti 29 milijuna eura. Uz 22 projekta izgradnje i dogradnje škola za potrebe cjelodnevne nastave, u planu je projekt obnove dvorca Šaulovec za Europski centar za darovite – Centre izvrsnosti Varaždinske županije, kao i dogradnja Glazbene škole u Varaždinu.

Kad je u pitanju turizam, na javni poziv resornog ministarstva prijavljena je obnova smještajnog objekta Minerve u Varaždinskim Toplicama, kao i projekt revitalizacije arboretuma Opeka, najstarijeg zaštićenog i najvećeg hrvatskog arboretuma. Uz to je pokrenuto projektiranje posjetiteljskog centra Gaveznica, na lokaciji na kojoj se nalazi jedini sačuvani fosilni vulkan i jedino nalazište poludragog kamena ahata u Hrvatskoj, kao i posjetiteljskog centra Gomila, na lokaciji na kojoj se nalazi jedan od najvrednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi.

Uz to treba istaknuti i da je za projekt izgradnje Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin pokrenuta javna nabava za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Ovo je dio najvažnijih projekata Varaždinske županije i ustanova kojima je osnivač, a tome bi trebalo pridodati i projekte gradova i općina s područja županije.

foto: arhiva
sjever.hr/zupan.hr
10.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.