Now Reading:
Kotlovina, kesteni, Fiškali i mlado vino – ove subote dođite na Martinje v Marofu!
Full Article 1 minutes read

Kotlovina, kesteni, Fiškali i mlado vino – ove subote dođite na Martinje v Marofu!

Martinje je blagdan koji ima duboke korijene u vinogradarskoj tradiciji Hrvatske, a slavi se 11. studenog. Blagdan je to koji se praznuje u mnogim katoličkim zemljama širom svijeta, a kod nas ima svoje posebno značenje i običaje.

Martinje u Hrvatskoj slavi se kao Dan mladog vina ili dan kada je mlado vino prvi put dostupno za kušanje. To je vrijeme kada se vinogradari obično okupljaju kako bi zajedno otvorili prve bačve mladog vina, poznate kao “svježe vino” ili “mlado vino”.

Blagdan će, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Novog Marofa, obilježiti i Udruga vinogradara i voćara „Pinta”, a Martinje v Marofu 2023. održat će se će u subotu, 11. studenoga ispred Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“.

Tradicionalno krštenje mošta će prema „Križevačkim štatutima“ obaviti ceremonijal mešter- -biškup Zoran Homen iz Križevaca s pomoćnicima.

Uz glazbeni sastav „Fiškali”, kotlovinu, mlado vino i kestene zabave neće nedostajati, poručuju iz „Pinte”, a na vama je da se odazovete i zajedno s njima proslavite ovaj vinogradarski blagdan.

sjever.hr
10.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.