Now Reading:
Jaslice Lidije Momić iz Samobora na međunarodnoj izložbi u Vatikanu
Full Article 2 minutes read

Jaslice Lidije Momić iz Samobora na međunarodnoj izložbi u Vatikanu

Šesto izdanje međunarodne izložbe „100 jaslica u Vatikanu“ održat će se na Trgu sv. Petra od 9. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine. Ove su godine među 100 odabranih božićnih jaslica i one Lidije Momić iz Samobora. Kompozicija je to od dvadesetak likova, čine je pastiri u različitim minijaturnim narodnim nošnjama drevne samoborske župe sv. Anastazije koje predstavljaju sve tipove samoborske narodne nošnje. Samoborske jaslice predstavljat će Hrvatsku u bogatstvu narodnog ruha samoborskog kraja.

U Društvu sv. Izidora Seljaka Udruge Ekosspiritus od 2016. godine djeluje grupa jasličara koju vodi Vlasta Hržić. Okuplja desetak članova koji od različitih materijala izrađuju božićne jaslice i dosad su izradili tridesetak kompozicija. Priredili su i nekoliko izložbi, a zadnja izložba o Božiću 2022. godine bila je u Samoborskome muzeju. Izložbu je pratio katalog pod nazivom „Božićni običaji u Samoboru i okolici s naglaskom na božićne jaslice“.

Jaslice je za izložbu u Vatikanu nominirao Etnografski muzej iz Zagreba pri kojemu je 2004. godine osnovana Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. Čitav projekt postavljanja samoborskih jaslica u Vatikanu bilo je moguće realizirati duhovnim praćenjem vlč Josipa Čuliga, upravitelja župe Duha Svetoga u Noršić Selu, na čijem teritoriju djeluje Udruga Ekosspiritus, i financijskom pomoći gradonačelnice Petre Škrobot i Grada Samobora.

foto: samobor.hr

sjever.hr/samobor.hr 07.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.