Now Reading:
U Donjoj Stubici svečano otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata: „Ovo će mnogima biti podsjetnik na teške okolnosti kroz koje smo kao narod prošli“
Full Article 7 minutes read

U Donjoj Stubici svečano otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata: „Ovo će mnogima biti podsjetnik na teške okolnosti kroz koje smo kao narod prošli“

U Donjoj Stubici je svečano otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata, a otkrili su ga udovica poginulog branitelja Stjepana Tučkara, Božena Tučkar, sin Josip, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata otkriva se u spomen na sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje, posebice u spomen na jedinog poginulog branitelja s područja Donje Stubice, Stjepana Tučkara. Stjepan Tučkar rođen je na današnji dan, 6. studenoga 1954. godine. Pristupio je redovima Prve gardijske brigade „Tigrovi“ s kojom odlazi na izvršenje svih borbenih zadaća. Poginuo je u Novskoj, u mjestu Voćarice 29. listopada 1991. godine.

Inicijativu za ovaj spomenik dali su Hrvatska demokratska zajednica Grada Donja Stubica i Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“.  Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Donja Stubica Ivica Kupinić misli kako su do danas bili jedno od rijetkih mjesta na području Krapinsko-zagorske županije koje na neki način nije imalo adekvatan prostor, na kojem se može odati počast našim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata.

-Drago mi je što je naša inicijativa prepoznata i zahvaljujem se gradonačelniku što smo se odmah dogovorili oko same realizacije ovog projekta. Ponosan sam i sretan što na današnji dan, na obljetnicu rođenja našeg preminulog branitelja Tučkara otvaramo ovo spomen obilježje njemu u čast i ostalim preminulim braniteljima. Moramo biti svjesni da nije bilo njih, mi danas ne bi imali samostanu i suverenu Republiku Hrvatsku – kazao je Kupinić.

Autorica spomenika Mirjana Drempetić Hanžić rekla je kako su vrlo lako osmislili idejno rješenje i nakon kratkog perioda sve se posložilo kako treba.

-Tu je utjelovljen stari Tahijev grad, ostao je simbol buntovništva, odnosno simbol Matije Gupca koji je jedini pravi hrvatski heroj, a to je zabilježeno kroz simbol pijetla, a hrvatstvo je zabilježeno kroz hrvatski grb, igru kockica koje se protežu kroz igru i patinu u bronci – pojasnila je Drempetić Hanžić.

Gradonačelnik Donje Stubica Nikola Gospočić istaknuo je kako mu je iznimna čast da Donja Stubica postaje grad koji odaje počast na simboličan način svojoj Domovini i svim ljudima koji su dali svoj život.

Sin poginulog branitelja Stjepana, Josip Tučkar ponosan je i teško mu je opisati koliko.

-Bio sam mlad dečko, išao sam u osnovnu školu kada mi je otac poginuo i nije bilo lako s tim živjeti. Znam cijelu priču o tome što se događalo, a ponos danas ne mogu i ne želim sakriti – istaknuo je Josip Tučkar.

Župan Željko Kolar kazao je kako često znamo reći da nije bilo ratnih djelovanja na području Krapinsko-zagorske županije, ali mi u Zagorju smo uvijek imali osjećaj za pravicu, uvijek smo znali kad je trenutak da uzmemo stvar u svoje ruke, da se odazovemo na poziv Domovine, pa smo tako napravili i ovaj put.

-U Domovinskom ratu sudjelovalo je preko 11 i pol tisuća zagorskih branitelja. Nema ni jedne vojne postrojbe, policijske postrojbe, ni jednog ratišta na području Republike Hrvatske gdje nisu bili prisutni zagorski branitelji. S ponosom kažemo i uvijek ponavljamo da je vrhovni zapovjednik oružanih snaga bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman – naglasio je Kolar  i dodao kako ovdje imamo jednu priču našeg Zagorca koji je radio u Njemačkoj i kada je počeo Domovinski rat vratio se natrag, obukao uniformu, uzeo pušku u ruke i ostavio svoj život na području grada Novske.

Na tisuće je hrvatskih muževa koji su dali nemjerljiv doprinos, prije svega u obrani, a nakon toga i u oslobođenju i stvaranju neovisne Republike Hrvatske. Zar je stvarno danas, nakon toliko godina bitno da nas se prebrojava, da se pita tko je nosio beretku koje boje, koji je amblem imao na uniformi Hrvatske vojske? Svatko tko je obukao uniformu hrvatskog vojnika, bez obzira u kojoj postrojbi, policijskoj ili vojnoj, imao je hrvatski grb na svojoj kapi, i mora imati puno poštovanje svoje zajednice. Kako ćemo mlade generacije učiti i odgajati i upoznavati s istinom o Domovinskom ratu i na kakvim ćemo temeljima graditi našu državu, ako sami radimo razdor između sebe? Nitko nema pravo, bez obzira od kuda dolazi i u čije ime govori, privatizirati Domovinski rat, niti Vukovar ni Škabrnju, ni bilo koju bitku Domovinskog rata. Svi koji 18. studenoga žele doći u Vukovar, svi koji žele doći u Škabrnju su dobro došli – zaključio je Kolar.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da postavljanjem ovog spomen obilježja odajemo počast žrtvi koja je temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, ali kroz ime Stjepana Tučkara odajemo počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

 -Šaljemo i opomenu i podsjetnik na istinu o obrani i stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Ovo spomen obilježje vjerujem da će mnogima biti podsjetnik upravo na te izrazito teške okolnosti kroz koje smo kao narod prošli. Oni koji ne znaju i budućim generacijama neka bude poučak – napomenuo je ministar Medved.

Stjepan Tučkar došao i Njemačke i dragovoljno se javio u vojsku i nije štedio vlastiti život. Koliko smo kao narod žrtava podnijeli? I danas još tragamo za više od 1800 nestalih, svakodnevno prekapamo, provodimo probna iskapanja, tragamo za sudbinom naših nestalih. Toliko je bijelih križeva po cijeloj Lijepoj našoj, ali to je cijena slobode, pojasnio je ministar Medved i dodao da ga posebno raduje da što su kroz inicijativu o postavljanju ovog spomen-obilježja prepoznali kao motiv i poziv na zajedništvo.

 -Kao što smo tada u Domovinskom ratu bili jedinstveni, potrebno nam je jedinstveno i danas, potrebno nam je zajedništvo. Od svih nas se očekuje da upravo kroz takav pristup, u tišini i molitvi iskažemo zahvalu onima koji su svoje živote podarili na oltar naše domovine, da izbjegnemo svaki oblik politiziranja ili zlouporabe naših komemoracija, okupljanja, sjećanja na žrtve. U današnjem vremenu prepunom izazova, s nizom nesigurnosti diljem svijeta, Hrvatska je snažna i sigurna zemlja zahvaljujući upravo hrvatskim braniteljima i žrtvi koju smo podnijeli da bismo imali svoju samostalnu i suverenu državu. Tolike generacije željele su to, a naša je generacija ostvarila taj toliko željeni san. Vjerujem da će ovo spomen-obilježje biti i svjetionik onima koji se nalaze u mraku i kojima je potrebno svjetlo, vjerujem da će biti putokaz onima koji traže ispravan put, da ne zalutaju, da ne zaboravimo – naglasio je Medved.

Ministar vjeruje da će poruka ovog spomen obilježja i sudbina Stjepana Tučkara biti usmjerenje onima koji promišljaju o napuštanju ovog predivnog kraja, neka im Stjepanov život i odluka bude uzor i motivacija, da ostaju ovdje, da grade svoju perspektivu, u ovom prekrasnom dijelu Lijepe naše.

Na svečanosti su bili i saborski zastupnik i gradonačelnik Zoran Gregurović, gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina, a spomenik je blagoslovio stubički župnik prečasni Ivan Brlečić.

i.belošević/sjever.hr 06.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.