Now Reading:
Otvoren Centar za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije – Stričak: Opće i mentalno zdravlje preduvjet su kvalitetnog života, a naši mladi sada imaju gdje zatražiti pomoć i podršku
Full Article 6 minutes read

Otvoren Centar za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije – Stričak: Opće i mentalno zdravlje preduvjet su kvalitetnog života, a naši mladi sada imaju gdje zatražiti pomoć i podršku

Svako dijete i mlada osoba, bez obzira gdje živi, ima pravo na pravovremenu podršku, zaštitu i skrb o mentalnom zdravlju, a odgovornost je odraslih djeci i mladima dati podršku, razumijevanje i sigurnost te im pomoći da osjete da nisu sami.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto do sredine 20-ih godina.

Upravo iz tih razloga, u Varaždinu je u ponedjeljak u Regionalnom centru kompetentnosti pri Medicinskoj školi Varaždin otvoren Centar za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije.

Kako je naglašeno prilikom otvorenja. projekt Medicinske škole uskoro završava uspostavom regionalnog centra u kojem će biti i Centar za mentalno zdravlje, a riječ je o generacijskom projektu koji je počeo 2003. godine preseljenjem škole u vlastiti prostor.

–Nakon skoro dvije godine učenice, učenici i uposlenici Medicinske škole Varaždin vratili su se u svoje sjedište, a tijekom protekle dvije godine nastavu su održavali u prostorima Prve gimnazije Varaždin – rekao je na svečanosti župan Anđelko Stričak, zahvalivši pritom ravnateljici i školskom odboru Prve gimnazije na susretljivosti i organizaciji rada kako bi obje škole mogle kvalitetno obavljati nastavu.

-Svjedočili smo izgradnji ovog Centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija, s time smo došli do kraja i sada je ostala faza „ušminkavanja”, odnosno postavljanja i ugradnje zadnje opreme i namještaja. Paralelno s izgradnjom vodili smo brigu da taj prostor oplemenimo, da bude pun sadržaja koji će koristiti našim učenicima i mladima kod njihovog odrastanja – rekao je Stričak.

Govoreći o Centru za mentalno zdravlje djece i mladih, župan je naglasio da su opće, pa tako i mentalno zdravlje, preduvjet kvalitetnog života te da se upravo stoga djeci i mladima treba pružiti sva moguća pomoć da što lakše i bezbrižnije odrastaju u osobe kakve ovaj kraj, grad i županija zaslužuju.

-Samim time će moći ispoljiti sve svoje potencijale i to je opet korist same zajednice. Svjetski podaci nam govore da na jedno dijete koje zatraži pomoć kod odrastanja, njih troje to prolazi samo i samo rješava svoje strahove u tišini. Stoga smo došli do zaključka da bi bilo dobro jedan takav Centar za mentalno zdravlje djece i mladih formirati upravo ovdje u sklopu škole jer smatramo da će se na taj način djeca i mladi lakše otvoriti i zatražiti podršku kod svih izazova s kojima se susreću – kazao je Stričak.

Podsjetio je da je Varaždinska županija osnivač 33 osnovne škole u kojima rade 31 pedagog, šest psihologa, devet socijalnih pedagoga, četiri logopeda i dva edukacijska rehabilitatora. Osnivač je i 14 ustanova srednjoškolskog obrazovanja, u kojima radi 14 pedagoga, devet psihologa i jedan edukacijski rehabilitator.

-To je sveukupno 76 stručnih suradnika, što smatram da je za potrebe našeg obrazovnog sustava zadovoljavajuće. Upravo ovdje će svi ti stručnjaci moći promišljati o izazovima s kojima se djeca i mladi susreću. Moći će im adekvatno pomoći, a vjerujem da će se djeca i mladi lakše odlučiti da ostave koje pitanje oko svojeg odrastanja i da ćemo i mi odrasli, društvo, moći odgovoriti na te njihove upite i odgovoriti na svaki izazov kroz koji prolaze – zaključio je župan Stričak.

Ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar Kruljac napomenula je da će u centru raditi stručnjaci za rad s djecom i mladima koji su vrlo osjetljiva populacija i tome treba pristupiti s izuzetnom ozbiljnošću.

-Područje mentalnog zdravlja je područje o kojem se ne govori rado, ali se u posljednje vrijeme situacija mijenja i sve više djece i roditelja dolaze s određenim zahtjevima. Javljaju se u školi svojim razrednicima i stručnim suradnicima koji su ih dosad kanalizirali uglavnom u druge institucije. Koncept ovog Centra zamišljen je na način da u osnovnim i srednjim školama, kao i predškolskim ustanovama u Varaždinskoj županiji pa i šire, kada se prepozna potreba i kada se vidi da dijete ne funkcionira na način na koji je funkcioniralo prije, da se dijete šalje u Centar pa da mi stručnjaci vidimo koji dio možemo odraditi, a ono što nećemo moći, slat ćemo u naše suradničke ustanove – kazala je Grabar Kruljac.

Svečanom su otvorenju Centra nazočili i saborski zastupnici Damir Habijan i Predrag Štromar.

-Drago mi je da smo kao županija, prvi otvorili takav Centar i čestitam ravnateljici škole što su prepoznali važnost projekta i upustili se u ovu avanturu. Kao laik kažem da je mentalno zdravlje bitno, pogotovo kod djece, imajući u vidu tehnologiju koja ima i dobre strane, ali znamo i svi da se u današnje vrijeme na društvenim mrežama događaju stvari koje za djecu mogu biti itekako otegotne. Sjećamo se tri godine korona krize koja je isto učinila svoje i siguran sam da će ovaj Centar mentalnog zdravlja za djecu dobro doći i sigurno prevenirati neke stvari koje do sad nisu bile moguće – rekao je Habijan.

-Predivno je biti ovdje u školi koja je bila vrhunska, koja je stvarala vrhunske učenike, buduće medicinske sestre i fizioterapeute, a sve je to bilo rađeno u uvjetima koji nisu bili prikladni za jednu srednju školu i mogu reći da je ona imala najlošije uvijete što se tiče škola u Varaždinskoj županiji. Zahvaljujući nastavnicima i svim djelatnicima i svim zdravstvenim ustanovama u kojima su djeca obavljala praksu, gdje su ih vrhunski liječnici podučavali, pokazalo se da je ipak ključan ljudski faktor – rekao je zastupnik Štromar.

Centar će imati nekoliko odsjeka; za savjetovanje, za psihodijagnostiku, za tretman i psihoterapijsku podršku, odsjek za edukaciju stručnih suradnika te za psihoedukaciju roditelja, a u Centru će raditi stručnjakinje Sonja Veir Labaš, kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja specijalizirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima, Zrinka Ivanković Mladenović, specijalizirana za rad s gluhim i gluhonijemim osobama, Karolina Novak Bosilj specijalizirana za područja učenja i poučavanja te Mirjana Grabar Kruljac, dječja i adolescentna integrativna psihoterapeutkinja specijalizirana za rad s visokotraumatiziranom djecom i mladima.

Partnerske institucije su Opća bolnica Varaždin, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Centar za psihološku medicinu KBC Rebro, kao i ostale zdravstvene institucije koje se na kliničkoj razini bave mentalnim zdravljem djece i mladih.

a.kučić/sjever.hr
06.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.