Now Reading:
Ivan Lovrenović dobitnik je nagrade „Gjalski”: Već kao gimnazijalcu meni je u njegovom tekstu nešto bilo blisko i drago
Full Article 3 minutes read

Ivan Lovrenović dobitnik je nagrade „Gjalski”: Već kao gimnazijalcu meni je u njegovom tekstu nešto bilo blisko i drago

Ivan Lovrenović dobitnik je Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2023. godinu za roman „U sjeni fantoma” u izdanju nakladničke kuće Bodoni / Fraktura iz Zagreba.

Svečanost dodjele nagrade održana je u subotu u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, a nazočan je bio i župan Željko Kolar koji je, uz čestitku ovogodišnjem laureatu, napomenuo kako Književna nagrada “Gjalski” konačno dobiva onakvu medijsku pažnju kakvu zaslužuje.

-Njezina vrijednost u književnom smislu nikad nije niti bila upitna. U krajnjoj liniji, resorno ministarstvo stoji iza nje. No, mislim da interes kulturne, književne javnosti za nju nikad nije bio veći i da raste iz godine u godinu, što ova nagrada i zaslužuje. Manifestacija “Dani Gjalskog” izuzetno je važna za Krapinsko-zagorsku županiju zbog djece i mladih. Kroz Malu nagradu “Gjalski” za osnovne škole te Nagradu Gjalski za srednje škole potiču se nove generacije da sudjeluju u književnosti, da se znaju izraziti, ali i na taj način motiviraju se mladi na čitanje – istaknuo je župan Kolar te dobitniku dodijelio portret koji je naslikao Ivan Tuđa.

U svom obraćanju Ivan Lovrenović zahvalio je svima koji su zaslužni što je nagrada pripala njemu te se osvrnuo i na samog Gjalskog. Podsjetio je kako je riječ o književniku čija su djela sastavni dio školske lektire, a kod učenika sve ono što se “mora”, u toj dobi nosi jedan “čudan psihološki efekt”.

-Čim je neki autor obavezan, psihološki mehanizam radi tako da vam pisca udalji, neke čak i omrzne. I onda ono što čitate, čitate s nekom vrstom otpora. Naravno, tako se događalo i meni, kao i svima. Međutim, u slučaju Gjalskoga bilo je drugačije.Već kao gimnazijalcu meni je u Gjalskijevom tekstu nešto bilo blisko i drago i zato sam njegove proze čitao bez otpora – rekao je književnik.

Književnu nagradu “Ksaver Šandor Gjalski” u obliku statue Lovrenoviću je uručio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, povelju mu je uručila predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović – Salopek, a novčanu nagradu u iznosu od 4.000,00 eura dobitniku je uručila izaslanica ministrice kulture Mihaela Majcen Marinić.

Ivan Lovrenović rođen je 1943. u Zagrebu, odrastao u Mrkonjić-Gradu, a živi u Sarajevu. Osnovno školovanje završio je u Mrkonjić-Gradu, a gimnaziju i Filozofski fakultet u Zagrebu. Objavio je tridesetak knjiga (ritmizirana proza, romani, kulturno-povijesne studije, eseji i kronike, književne antologije). Među njegovim najpoznatijim djelima valja istaknuti Obašašća i basanja (ritmizirana proza), Putovanje Ivana Frane Jukića (roman), Duh iz sindžira (kronike, eseji), Poslije kraja (kronike, eseji), Katakombe u Varcaru (eseji) te Nestali u stoljeću (roman).

U glazbenom dijelu programa nastupili su Manda Sviben i Mario Čopor.

sjever.hr/kzz.hr
29.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.