Now Reading:
Što to smrdi u baroknom gradu? Sumnje postoje, ali se u javnost s imenima ne ide!
Full Article 2 minutes read

Što to smrdi u baroknom gradu? Sumnje postoje, ali se u javnost s imenima ne ide!

Kvaliteta zraka u Varaždinu i dalje je predmet rasprave. Podsjetimo, nedavna istraživanja ukazala su na zabrinjavajuće podatke o kvaliteti zraka u Varaždinu, unatoč službenim tvrdnjama gradske uprave o suprotnom. Tako je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković izrazio svoje neslaganje s tvrdnjama da je zrak u Varaždinu loš. On je napomenuo kako „nije zrak toliko loš koliko se priča, međutim, imamo problem s mirisima u zraku”.

Na tu priču nadovezao se i sam gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj koji je najprije istaknuo kako istraživanja koja prikazuju varaždinskim zrak lošim nisu relevantna.

-Ako ste gledali ta istraživanja, Čakovec, Koprivnica, svi veći gradovi su u potpuno istom položaju i potpuno su isto označeni na kartama. Kvaliteta zraka u svim većim gradovima je označena na potpuno identičan način – uvodno je rekao Bosilj.

Napomenuo je kako on nije nezadovoljan kvalitetom zraka, ali jest nezadovoljan “mirisima” u gradu.

-Nažalost, u Gradu Varaždinu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, to funkcionira na sljedeći način: komunalni redari imaju ovlasti prema fizičkim osobama, prema pravnim osobama isključivo državni inspektorat. Provode se izvidi kod pojedinih poslovnih subjekata na koje se sumnja i čim mi državni inspektorat da te nalaze doći ćemo u javnost, a pokrenut ćemo možda i određene daljnje postupke – rekao je Bosilj.

Objasnio je kako se mogu kontrolirati jedino dozvole koje se izdaju, a te dozvole ne izdaje Grad.

Dozvole ne izdaje Grad nego ih izdaje Županija i država. Stava sam da se određena gospodarenja otpadom i određeni onečišćivači zraka moraju maknuti iz Varaždina. Smatram da kada Grad jednom donese odluku da to nije prihvatljivo, nema što više Županija ili tijelo koje je zaslužno za to podržavati dozvole – zaključio je Bosilj.

Hoće li se problem riješiti sanacijom baliranog otpada?

Jedan od uzroka problema u Varaždinu je nagomilani otpad i bale u Brezju, koji uzrokuju neugodne mirise, a problem se pogoršava u toplim razdobljima. Ovaj problem mogao bi konačno biti i riješen, nakon što je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović najavio kako će Vlada preuzeti sav trošak saniranja baliranog otpada u Brezju.

Građanima Varaždina ostaje za vidjeti, odnosno osjetiti, hoće li se time riješiti i problem „mirisa” u gradu?

mdjak/sjever.hr
foto: arhiva
29.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.