Now Reading:
Uspješno organizirana još jedna Kestenijada u Jesenju: Udruge s područja općine mještanima i ostalim posjetiteljima pripremile ukusne kestene, mošt i vino
Full Article 2 minutes read

Uspješno organizirana još jedna Kestenijada u Jesenju: Udruge s područja općine mještanima i ostalim posjetiteljima pripremile ukusne kestene, mošt i vino

Općina Jesenje i tamošnje udruge u nedjelju su na parkiralištu ispred podrumskih prostorija  Doma kulture u Gornjem Jesenju organizirale tradicionalnu Kestenijadu. Okupilo se puno mještana i njihovih gostiju, a mogli su uživati u finim pečenim kestenima, te moštu i vinu.

Jedan od organizatora Kestenijade je Udruga Športsko kuburaško društvo Kubure Jesenja čiji je predsjednik Josip Kranjčec rekao kako su u Kestenijadu uključuju sve udruge na području općine.

-Od Udruge Kubure Jesenja, Udruge umirovljenika Općine Jesenje, DVD Jesenje, Aktivisti Brdo, naša pčelarska udruga, lovci Udruge „Kuna“ Jesenje, Udruga „Zeleno Zagorje“ iz Lužana i Udruga vinogradara „Sveti Martin“ Jesenje. Kestene donesu udruge, ispeku ih i onda podijele, a svatko može, ako želi dati nekakvu donaciju. Od novaca koje bi skupili kupili bi suncobran jer naša Udruga nema dovoljno suncobrana, a trebaju nam kad su nekakva događanja – istaknuo je Kranjčec.

Ljudi su se zadržavali oko svih stolova, uživali u ukusnim kestenima, vinu, moštu te sokovima.

Kranjčec je nabrojao u kojim je sve događanjima aktivna Udruga Kubure Naša Udruga Kubure Jesenja.

-Uvijek se puca za Vincekovo kad je prva rezidba u vinogradu, onda za Uskrs i to nam je najvažnije, jer imamo zapis da je to pucanje bilo još u 18. stoljeću. Pucamo za Ivanje, jer imamo crkvu Svetog Ivana Krstitelja i onda slavimo Dan Općine i župe, a organiziramo i paljenje krijesa. Uključujemo se zapravo u sva događanja povodom Dana općine. Naša Udruga puca i kod podizanja „Klopotca“, a organiziramo i kićenje bora ispred zgrade Općine i paljenje adventskih svijeća – naglasio je Kranjčec.

Načelnik Dario Cvrtila također je rekao kako se ove godine, kao i prijašnjih okupio lijep broj mještana.

-Možemo biti zadovoljni jer su se uključile udruge koje su zajedno s Općinom i organizatori ove manifestacije. Od događanja nam slijedi još Advent u prosincu, koji ćemo, nadam se, kao i prošlih godina realizirati vani, gdje ćemo zapaliti svijeće i tako dočekati Božić – zaključio je Cvrtila.

sjever.hr
23.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.