Now Reading:
Otvorena izložba Kod Zagorke klanječke umjetnice Mateje Harapin! Otvorenju nazočio i župan Kolar
Full Article 2 minutes read

Otvorena izložba Kod Zagorke klanječke umjetnice Mateje Harapin! Otvorenju nazočio i župan Kolar

U Mjesecu hrvatske knjige Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” Klanjec priredila je u subotu 21. listopada u svojoj izložbenoj dvorani otvorenje likovne izložbe “Kod Zagorke” klanječke umjetnice Mateje Harapin.

Izložba koja na vrlo zanimljiv način spaja likovnu umjetnost i književnost na izvrstan i pomalo osobit način odgovara ovogodišnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige “Književnost bez granica!”

Izloženi umjetnički radovi kombinacija su knjiga, slova, riječi, poteza kista i boje u kojima Mateja Harapin ističe veličinu i snagu nikad zaboravljene i uvijek aktualne prve hrvatske profesionalne novinarke, političke aktivistice, feministkinje i popularne književnice Marije Jurić Zagorke.

I dok Zagorka sažima svoja i naša životna razočaranja u uzbudljivim romanima u koje su još i danas zaljubljeni brojni ljubitelji književnosti, slikarica Mateja Harapin na svoja slikarska platna prenosi snagu jedne velike ženske osobnosti u našoj povijesti, ali i pregršt vlastitih emocija. Svojim slikama na knjigama odaje s jedne strane počast Zagorkinom književnom i novinarskom stvaralaštvu, zahvalnost za njezinu upornu i prečesto trnovitu borbu za ženska prava, ali i snagu mlade žene i umjetnice koja hrabro traži i pronalazi svoj vlastiti umjetnički put.

Posjetitelji izložbe mogli su i interaktivno sudjelovati svojom crtačkom intervencijom na dva izložena rada autorice, a uz klanječke ljubitelje likovne umjetnosti i književnosti, obitelj i prijatelje ove iznimno talentirane klanječke slikarice pred kojom je zasigurno lijepa umjetnička budućnost, otvorenju izložbe prisustvovali su i župan Željko Kolar te gradonačelnik Zlatko Brlek.

Uz otvorenje izložbe, Gradska knjižnica izložila je i fotografije nastale tijekom foto natječaja “MORE KNJIGA?” te uručila prigodne nagrade prisutnim pobjednicama Mikeli Janko i Ladi Skrbinac.

Izložba Mateje Harapin ostaje otvorena do 21. studenog i može se razgledati radnim danom od 07:00 do 15:00, utorkom od 08:00 do 16:00 i subotom od 08:00 do 12:00 sati.

foto: klanjec.hr
sjever.hr/klanjec.hr
23.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.