Now Reading:
Stiže novi međimurski Dom za starije i nemoćne, Posavec: “Nastojat ćemo naći model sufinanciranja za mogućnost boravka u domu”
Full Article 2 minutes read

Stiže novi međimurski Dom za starije i nemoćne, Posavec: “Nastojat ćemo naći model sufinanciranja za mogućnost boravka u domu”

Premijer Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, u ponedjeljak su uručili ugovore u sklopu poziva “Izgradnja i opremanje centara za starije osobe”, a jedan takav uručen je i načelniku Općine Nedelišće, Nikoli Novaku, u čijoj općini će se graditi novi međimurski Centar za starije i nemoćne.

Dodjela ugovora bila je upriličena povodom 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, a uručivanju ugovora prisustvovao je i župan Međimurske županije, Matija Posavec, s obzirom da je Županija partner projekta.

Župan Posavec je za sjever.hr rekao kako je vrijednost projekta oko 11 milijuna eura te da će se nakon izvedbenog projekta raspisati javni natječaj.

– Volio bih da sve bude završeno kroz godinu i pol. Sve ovisi o stanju na tržištu i izvođačima radova, ali već smo došli dosta daleko. Liste domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj su velike i čeka se i po nekoliko godina, a neki umirovljenici si ne mogu niti priuštiti dom. Mi ćemo u ovom domu koji će biti izgrađen nastojati naći model sufinanciranja, kako bi olakšali umirovljenicima, s obzirom na iznos mirovina, mogućnost boravka u domu – poručio je Posavec.

Riječ je o Centru koji će imati 5300 kvadrata površine u kojem će biti uređena 61 soba, od toga 18 jednokrevetnih i trokrevetnih i 25 dvokrevetnih soba. Ono što treba istaknuti, to neće biti uobičajeni Centar jer će on, između ostalog, pružati i izvaninstitucionalne usluge. Tako će u samome Centru moći biti smještena 122 korisnika, a još njih 300 moći će koristiti izvaninstitucionalne usluge.

n.f.bajz/sjever.hr

02.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.