Now Reading:
OKRUGLI STOL NA TEMU NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA: U porastu je broj nasilja nad starijim osobama, ali u stvarnosti on je još i veći – veliki broj žrtava ne prijavljuje nasilje zbog srama i neznanja
Full Article 3 minutes read

OKRUGLI STOL NA TEMU NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA: U porastu je broj nasilja nad starijim osobama, ali u stvarnosti on je još i veći – veliki broj žrtava ne prijavljuje nasilje zbog srama i neznanja

Osim nasilja nad ženama u obitelji sve je više nasilja i nad starijim osobama, a s ciljem obrade specifičnosti nasilja nad stariji osobama, pojavnim oblicima i učestalosti te podizanju svijesti o prevenciji i zaštiti starijih osoba Krapinsko-zagorska županija je u sklopu provedbe Projekta Novi početak organizirala okrugli stol na ovu temu.

Nasilje nad starijim osobama fenomen je koji se sve češće spominje, uzimajući u obzir demografske trendove i sve veći broj osoba starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji. Istraživanja pokazuju da je u 90% slučaja nasilja nad starijima počinitelj bio član obitelji, a čak dvije trećine počinitelja bili su odrasla djeca ili supružnik/ca. Spoznaje iz područja nasilja nad starijim osobama govore nam kako posljedice nasilja za njih mogu biti dalekosežne, od oštećenja već ionako narušenog zdravlja, fizičkog i mentalnog, osjećaja gubitka kontrole nad životom, straha, krivnje, izolacije pa do povlačenja u sebe.

U Krapinsko-zagorskoj županiji unazad pet godina došlo je do povećanja kaznenih djela nasilja nad starijima što govori da se napokon shvatilo da je nasilje u obitelji teško kazneno djelo. Upravo zbog toga Krapinsko-zagorska županija organizira brojne preventivne akcije kako bi se javnost informirala i senzibilizirala, a zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako je važno da žrtve obiteljskog nasilja dobiju poruku da imaju podršku lokalne zajednice i da se imaju kome obratiti.

Nasilje ne bira dobnu skupinu, ne bira stručnu spremu, ne bira mjesto, ni ne bira vrijeme. Stoga, govorimo o ovoj temi i osvijestimo, kako žene žrtve nasilja, tako i naše starije životne dobi, da prekinu začarani krug nasilja i da se imaju kome obratiti – dodala je zamjenica Petek.

Predsjednik Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije Vlado Crnec rekao je da je proteklih godina je na području Zagreba napravljeno istraživanje starijih osoba, iznad 65 godina, koliko imaju saznanja o mogućnosti bilo kakvog nasilja u obitelji i prema starijim osobama. Nažalost, pokazalo se da čak 3/4 istraživanih osoba nije upoznato koja imaju prava i gdje se mogu obratiti za pomoć. Ono što je poražavajuće je spoznaja da su brojke nasilja u stvarnosti još i veće, jer ljudi ne prijavljuju nasilje.

Psihologinja u Domu za žrtve nasilja u obitelji Novi početak Aneta Škreblin istaknula je kako još uvijek ima dosta prikrivenog nasilja među starijim osobama.

-Oni su, s obzirom na svoja obilježja i karakteristike, vrlo ranjivi upravo zbog toga što nemaju znanja, možda ni ne znaju prepoznati neke oblike nasilja kojima su izloženi, kao što su, na primjer, ekonomsko iskorištavanje, psihičko i emocionalno nasilje – kazala je Škreblin.

Psihologinja Jasminka Despot Lučanin u svom se stručnom radu bavi psihologijom starenja, a na Okruglom stolu je kazala kako su to isti oblici nasilja kojima su izložene i ostale dobne skupine.

-To je prije svega emocionalno zlostavljanje, financijsko, odnosno materijalno zlostavljanje, a u manjoj mjeri je uključeno i fizičko i seksualno zlostavljanje. Zanemarivanje je jedan prilično izražen oblik nasilja, kad se radi o starijim osobama – naglasila je Lučanin i dodala kako, nažalost, nasilja ima unutar ustanova koje bi se trebale brinuti i skrbiti za starije osobe, ali najučestalije je unutar obitelji.

msopek/sjever.hr 22.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.