Now Reading:
Poduzetnički klub žena KZŽ organizirao radionicu vezano uz financije i krizu – gošća je bila zamjenica guvernera HNB-a, ujedno i Krapinčanka, Sandra Švaljek
Full Article 3 minutes read

Poduzetnički klub žena KZŽ organizirao radionicu vezano uz financije i krizu – gošća je bila zamjenica guvernera HNB-a, ujedno i Krapinčanka, Sandra Švaljek

Poduzetnički klub žena Krapinsko-zagorske županije je u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Krapina, Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina i HGK Županijskom komorom Krapina organizirao Edukativnu radionicu sa Sandrom Švaljek, zamjenicom guvernera HNB-a sa temom “Kako globalne promjene i krize utječu na naše financije?” Radionica se održala u četvrtak, 14 .rujna, u Plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina.

Poduzetnički klub žena KZŽ tijekom godine organizira nekoliko događanja, a prema riječima predsjednice Poduzetničkog kluba žena Snježane Leljak zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek od prvog dana je dala podršku Klubu te je bila prisutna na prvoj konferenciji “Žene i poduzetništvo” prije pet godina.

-Kako su financije i kriza danas aktualne teme, zamjenica guvernera HNB-a Švaljek vrlo rado se odazvala našem pozivu i održala korisnu i poučnu radionicu – dodala je Leljak.

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek izjavila je kako je govorila o raznim temama, između ostalog o inflaciji, o krizama u kojima živimo, nekim predviđanjima za budućnost, ali i financijskoj pismenosti koja nam je bila glavna tema.

-Ono što bih htjela poručiti našim posjetiteljima i svim drugima o pravilima financijske pismenosti, u kojoj vrijede neka načela kojih se svi moramo pridržavati, a jedno od tih načela je, ne smijemo staviti ‘sva jaja u istu košaru’. Druga važna stvar je da veći rizik podrazumijeva veće profite, odnosno veći profiti su vezani s većim rizikom. Ako vam netko nudi mogućnost veće zarade budite oprezni, jer to obično povlači za sobom veliki rizik od gubitka. I treća stvar, ako je nešto predobro da bi bilo moguće, onda je najvjerojatnije i vrlo rizično i predobro da bi bilo istinito – kazala je Švaljek, te dodala kako je današnja publika pokazala veliku razinu, ne samo financijske pismenosti, nego i neke društvene osviještenosti i razumijevanja ekonomske situacije i problema s kojima se susreće, ne samo Hrvatska, nego i Europska unija i globalna ekonomija.

Domaćin radionice bila je Gradska knjižnica Krapina, a ravnateljica Knjižnice Maja Bogović Vukina izjavila je kako joj je iznimno drago što se suradnja s Poduzetničkim klubom žena nastavlja i dalje kroz ovu radionicu.

-Ova tema, financije i kriza, izrazito je zanimljiva i mi ćemo, kao Knjižnica, nastaviti u tom smjeru, organizirati nove radionice s školskom djecom kako bi im približili financijsku pismenost – dodala je Vukina te najavila kako će Knjižnica biti otvorena za ovakve priče i suradnju.

I dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica istaknuo je kako su se putevi s zamjenicom guvernera Švaljek putevi godinama isprepletali, još od Ekonomskog instituta kada se u Krapini otvaralo veleučilište, a i dan danas je uz Krapinu.

Jedan od suorganizatora ove radionice je i HGK Županijska komora Krapina, a predsjednik Anđelko Švaljek istaknuo je kako je posebno važno da se podupiru nastojanja Poduzetničkog kluba žena da okuplja što više žena i da počnu zauzimati aktivne uloge u društvu.

Današnja tema je odlična i mi se sjećamo da su uvijek mame i tate sa svojim skromnim znanjima imali ušteđevine za nas mlađe i poticale nas na štednju. Ova radionica ima i drugu dimenziju – inspirativnu – rekao je Švaljek te dodao kako Sandra Švaljek nije samo stručnjak, nego i uzor mnogim mladim osobama.

msopek/sjever.hr 15.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.