Now Reading:
Hrvatski granični policajci, među kojima je i jedan iz Krapine, prodavali informacije „škaljarcima”, cijena je išla i do 800 eura
Full Article 3 minutes read

Hrvatski granični policajci, među kojima je i jedan iz Krapine, prodavali informacije „škaljarcima”, cijena je išla i do 800 eura

Kao što smo ranije izvijestili, u ožujku ove godine, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, davanja i primanja mita, pomaganja u davanju mita, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu i ovlasti, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Među osmero okrivljenih su i dvojica sada bivših policijskih službenika GP Macelj, od kojih je jedan iz Krapine i koji se „prodao” za 15 tisuća eura, a kako neslužbeno doznajemo, riječ je o policajcu koji je bio na višoj funkciji.

Policajac iz Krapine prodao sebe i svoju dugogodišnju karijeru za 15 tisuća eura?

Portal N1 u petak je objavio da su dvije posrednice priznale na sudu da su bile spona između optuženih zagorskih policajaca i pripadnika krim-miljea, među kojima su bili i pripadnici zloglasnog ‘škaljarskog klana’. Nagodile su se s USKOK-om na rad za opće dobro i novčane kazne od po 10 tisuća eura.

Na sudu su potvrdile da je preko njih išao novac za policajce kojima su kriminalci plaćali mito za informacije iz službenog MUP-ovog sustava. Ti su policajci, tvrdi USKOK, evidentirali fiktivne prelaske državne granice za određene državljane trećih zemalja, ali su i za njih provjeravali kvalitetu lažnih dokumenata. Također, dostavljali su im podatke o raspisanim tjeralicama. Osim policajaca i dvije posrednice, koje su sve priznale, optužnicom su obuhvaćeni i ‘škaljarci’ Kemal Rastoder i Mladen Šipka te Dušan Georg, piše N1.

Protiv njih je optužnica jučer potvrđena te bi im suđenje trebalo početi uskoro. Rastoder je na Županijski sud u Zagrebu na sjednicu optužnog vijeća dovezen uz iznimne mjere osiguranja koje će, izvjesno je, vrijediti i za glavnu sudsku raspravu.

S pripadnicima krim-miljea kontakt je, prema optužnici, ostvaren putem famozne aplikacije Sky ECC, a kada je ona dešifrirana otkriven je i ovaj kriminalni lanac. Kanal je, dakle, kako su priznale posrednice, išao iz krim-miljea preko njih do policajaca. Za iznose od 150 do 800 eura policajci su odavali povjerljive informacije iz službenog MUP-ovog sustava.

Novac se, priznale su posrednice, slijevao na multivalutni račun otvoren u Samoborskoj banci d.d. ili je transferiran preko Western Uniona, a od sredine 2019. do 11. lipnja 2022. trojica policajaca nezakonito su zaradila gotovo 30 tisuća eura.

sjever.hr/n1info.hr
15.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.