Now Reading:
Hrvatski granični policajci, među kojima je i jedan iz Krapine, prodavali informacije „škaljarcima”, cijena je išla i do 800 eura
Full Article 3 minutes read

Hrvatski granični policajci, među kojima je i jedan iz Krapine, prodavali informacije „škaljarcima”, cijena je išla i do 800 eura

Kao što smo ranije izvijestili, u ožujku ove godine, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, davanja i primanja mita, pomaganja u davanju mita, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu i ovlasti, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja, te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Među osmero okrivljenih su i dvojica sada bivših policijskih službenika GP Macelj, od kojih je jedan iz Krapine i koji se „prodao” za 15 tisuća eura, a kako neslužbeno doznajemo, riječ je o policajcu koji je bio na višoj funkciji.

Policajac iz Krapine prodao sebe i svoju dugogodišnju karijeru za 15 tisuća eura?

Portal N1 u petak je objavio da su dvije posrednice priznale na sudu da su bile spona između optuženih zagorskih policajaca i pripadnika krim-miljea, među kojima su bili i pripadnici zloglasnog ‘škaljarskog klana’. Nagodile su se s USKOK-om na rad za opće dobro i novčane kazne od po 10 tisuća eura.

Na sudu su potvrdile da je preko njih išao novac za policajce kojima su kriminalci plaćali mito za informacije iz službenog MUP-ovog sustava. Ti su policajci, tvrdi USKOK, evidentirali fiktivne prelaske državne granice za određene državljane trećih zemalja, ali su i za njih provjeravali kvalitetu lažnih dokumenata. Također, dostavljali su im podatke o raspisanim tjeralicama. Osim policajaca i dvije posrednice, koje su sve priznale, optužnicom su obuhvaćeni i ‘škaljarci’ Kemal Rastoder i Mladen Šipka te Dušan Georg, piše N1.

Protiv njih je optužnica jučer potvrđena te bi im suđenje trebalo početi uskoro. Rastoder je na Županijski sud u Zagrebu na sjednicu optužnog vijeća dovezen uz iznimne mjere osiguranja koje će, izvjesno je, vrijediti i za glavnu sudsku raspravu.

S pripadnicima krim-miljea kontakt je, prema optužnici, ostvaren putem famozne aplikacije Sky ECC, a kada je ona dešifrirana otkriven je i ovaj kriminalni lanac. Kanal je, dakle, kako su priznale posrednice, išao iz krim-miljea preko njih do policajaca. Za iznose od 150 do 800 eura policajci su odavali povjerljive informacije iz službenog MUP-ovog sustava.

Novac se, priznale su posrednice, slijevao na multivalutni račun otvoren u Samoborskoj banci d.d. ili je transferiran preko Western Uniona, a od sredine 2019. do 11. lipnja 2022. trojica policajaca nezakonito su zaradila gotovo 30 tisuća eura.

sjever.hr/n1info.hr
15.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.