Now Reading:
Obnovljena Eko-staza Cesarskom gorom
Full Article 2 minutes read

Obnovljena Eko-staza Cesarskom gorom

Javna ustanova Zagorje zeleno financirala je izradu i postavljanje novih edukativnih tabli i putokaza na Eko-stazi Cesarskom gorom u Značajnom krajobrazu Zelenjak – Risvička i Cesarska gora.

Stare table i putokazi zamijenjeni su novima i time je Eko-staza dobila novo ruho te je unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura u zaštićenom području. Postavljeno je 9 novih edukativnih tabli kako bi se naglasila vrijednost i značaj Cesarske gore i okolnog područja i 17 putokaza za bolju orijentaciju i kretanje prostorom.

Staza je kružna i duga oko 4,5 kilometara. Namijenjena je ljubiteljima prirode različite dobi interesa s ciljem rekreacije, edukacije i podizanja razine ekološke svijesti.

Cesarska gora smještena je sjeverno od grada Klanjca. Proteže se od rijeke Sutle na zapadu do Cesarske vesi na istoku. Najviši vrh, Japica, doseže 511 m nadmorske visine. Cesarska gora odlikuje se velikom raznolikošću staništa koja su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Na Cesarskoj gori i okolnom području dosad je zabilježena prisutnost 37 vrsta lišajeva, 68 vrsta danjih leptira, 522 vrste noćnih leptira, 30 vrsta saproksilnih kornjaša, 12 vrsta vretenaca, 7 vrsta gmazova, 4 vrste vodozemaca, 71 vrsta ptica te 20 vrsta sisavaca.

Tekst i fotografije: Javna ustanova Zagorje zeleno

sjever.hr 09.05.2024.

Input your search keywords and press Enter.