Now Reading:
Sve bolnice postaju državne od 1. siječnja! Beroš: “Jamčim da neće biti ukidanja bolnica”
Full Article 3 minutes read

Sve bolnice postaju državne od 1. siječnja! Beroš: “Jamčim da neće biti ukidanja bolnica”

“Kao što znate zadnjim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je usvojen u Saboru, to je predviđeni pravac kretanja. Dakle, prenose se osnivačka prava, ali samo osnivačka prava, a ne vlasništvo, na državu”, pojasnio je ministar zdravstva Vili Beroš upitan nakon otvorenja radova u KBC-u Zagreb na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju ide li se u smjeru da država preuzme upravljanje svim bolnicama u Hrvatskoj, donosi 24 sata.

Naime, već od prvog dana iduće godine jedinice regionalne samouprave i Grad Zagreb prestaju biti osnivači i vlasnici općih bolnica te one postaju državne, nakon toga se smjenjuju Upravna vijeća i ravnatelji, a imenuju novi članovi, te v d. ravnatelji. Iz tog razloga Grad Zagreb najavio je ustavnu tužbu.

-To je u redu. Možda će biti još, međutim, reći ću da hrvatske građane, naše pacijente, apsolutno ne zanima tko je vlasnik nego način kojim se upravlja zdravstvenim ustanovama, a on nije u cijeloj Hrvatskoj jednak. Da bi transformirati zdravstveni sustav, reorganizirati bolnički sustav, moramo imati alate. Osnivačka prava su jedan od važnijih elemenata u pravcu rješavanja tog problema u korist građana. Jasna je zabrinutost pojedinih subjekata, oni će probati to osporavati, neće biti lagan proces, no radimo u najboljem interesu za hrvatske pacijente, a njih zanima dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite – rekao je.

Pojedini župani smatraju ovu odluku ispravnom, dok se ostali ne slažu.

-Mi ćemo i dalje jednakomjerno nastaviti ulagati u županije i nigdje ništa neće biti odneseno. Moramo svi zajedno sudjelovati u procesima javne nabave, u procesima funkcionalne integracije bolnica, stvaranja Centara izvrsnosti i sad kad bi se tu svaka županija postavila kao otok za sebe centralizacije ne bi bilo. Jedna velika Njemačka je sagledala u kontekstu pandemije da je potrebno na jednakomjeran način centralizirano rješavati sve probleme, naravno, uvažavajući specifičnosti pojedinih županija koje se odnose na broj stanovnika, morbiditet pojedinih grupa, starost stanovnika… – rekao je naglasivši kako je cilj na ovaj način unaprijediti pružanje bolničke zdravstvene zaštite.

Beroš je naglasio da neće biti ukidanja nekih bolnica.

-S ovog mjesta mogu garantirati da neće biti ukidanja bolnica. Ali moramo reorganizirati taj sustav. Napravili smo analizu i imate situaciju da su pojedine djelatnosti ispunile 20 ili 30 ili 40 posto svog ugovorenog opsega posla u pojedinim bolnicama. Recite mi vi da li bi kao dobar gospodar i dalje držali tamo prijašnji broj kreveta ili bi odgovorili novim izazovima razmještajući te postotke gdje nije bila dovoljna popunjenost kapaciteta? Bez mogućnosti da se realiziraju ovi koraci, reforma neće biti kompleksna – poručio je.

Kad se odgovori na sve te izazove, dodao je, može se razgovarati o tome da se osnivačka prava ponovno vrate županijama.

-Prijenos osnivačkih prava nije političko pitanje i samo sebi svrha, nego ima zadatak nama olakšati niz sljedećih koraka u reorganizaciji bolničkog zdravstvenog sustava, a ja mislim da se svi možemo složiti da ga je potrebno reorganizirati, ne samo na opseg financijskih troškova koji se generiraju nego i s obzirom na rezultate liječenja – Izjavio je.

foto: arhiva
sjever.hr/24sata.hr
11.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.